Het team van Midas werkt nu nog vooral achter de schermen, maar hoopt alle inwoners snel weer op het terras en in het restaurant te zien. (Foto: Anne de Grund)
Het team van Midas werkt nu nog vooral achter de schermen, maar hoopt alle inwoners snel weer op het terras en in het restaurant te zien. (Foto: Anne de Grund)

Midas helemaal thuis in Lansingerland met broodjes en burgers

Algemeen 1 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Eigenaar Sjoerd Mampaey van Midas reageert meteen enthousiast wanneer onze redactie hem belt voor een interviewtje. Wij zijn natuurlijk - net zoals het hele dorp - reuze benieuwd hoe hij in Berkel en Rodenrijs is neergestreken en wat we straks, na de horeca- en terrassen-lockdown, allemaal kunnen verwachten.

Sjoerd neemt ons mee terug naar het jaar 1981. Overigens het jaar van de eerste uitzending van het Nederlandse jeugdjournaal en de beëdigding van Ronald Reagan als de veertigste Amerikaanse president.

In het stadje Woerden wordt op datzelfde moment ook wereldgeschiedenis geschreven. Ad en Boukje Wolf beginnen aan een gewaagd project: een broodjeszaak. “Dat was toen helemaal nog niet zo bekend in kleinere steden”, vertelt Sjoerd. “Een broodje was een echte traktatie en echt niet zomaar iets om tussen de middag even te halen. Maar het bleek al snel een doorslaand succes.” Broodje Midas, zoals het destijds heette, werd een begrip in Woerden. “Op een gegeven moment werd de vraag zo groot, dat er zelfs een hele cateringtak ontstond, want die lekkere broodjes wilden bedrijven ook wel op een schaal in de kantine”, vervolgt Sjoerd die een sprongetje in de tijd maakt.

Meer dan broodjeszaak
In 2009 heeft Sjoerd het bedrijf namelijk overgenomen en voortgezet. “We hebben het pand van de buurman erbij gekocht, omdat we groter wilden worden. Daar was ook vraag naar en Woerden groeide immers ook gewoon mee.” Omdat het interieur ook nog de uitstraling had van 1981, besloot Sjoerd met zijn manschappen het hele pand te strippen en alles op te knappen. “Van Broodje Midas hebben wij toen Midas gemaakt. Dat dekt de lading wat meer, want wij zijn meer dan alleen een broodjeszaak.”

Wat is Midas precies? Sjoerd legt het graag uit: “Wij zijn inmiddels een familierestaurant geworden. Ons team serveert heerlijke broodjes en gerechten voor gezinnen, winkelend publiek, mensen met een lunchafspraak voor bijvoorbeeld werk, ofwel een zeer brede doelgroep: voor iedereen uiterst geschikt midden op het dorp!”

“With every bite, the golden taste, dat is onze slogan” - Sjoerd

Terug naar de periode 2016 - 2018. Het concept Midas draaide op volle toeren in Woerden, dus werd er gezocht naar wat meer structuur. Er is een gezellig concept ontwikkeld en neergezet, de cateringtak is een aparte organisatie geworden en uiteindelijk werd na twee locaties in Woerden ook stiekem gekeken naar een derde locatie.

Bezorgservice
Sjoerd houdt even zijn adem in en zegt dan: “En toen kwam corona. We verloren al snel voor een halve ton aan cateringopdrachten en zagen reserveringen uit onze agenda verdwijnen. Gelukkig zijn wij in maar liefst één dag helemaal omgeschakeld naar een bezorgservice voor de particuliere markt. Al een jaar in Woerden en nu ook tot ná de lockdown in Lansingerland.”

Maar hoe kwam Sjoerd uiteindelijk in Berkel en Rodenrijs terecht? De voormalig eigenaar Joost Suijten van Annie aan het Westerwater 8 in hartje Berkel, is de compagnon van Ewout Mampaey, de broer van Sjoerd. Zodoende kwam men met elkaar in gesprek. Sjoerd: “Natuurlijk is het een spannende tijd om een restaurant over te nemen, maar het is allemaal heel fijn verlopen. Gelukkig hebben wij een groot deel van het oude personeel van Annie kunnen overnemen. We werken met een team van zo’n 15 man en 10 daarvan werkten vroeger al bij Annie.”

Veel raakvlakken
Het concept van Annie bleek veel raakvlakken te hebben met Midas, dus de kruisbestuiving was snel een feit. “Zo hebben wij meteen die ruim dertig procent vegan en gezonde broodjes en gerechten op de kaart laten staan, want gezond eten is niet alleen hartstikke lekker, maar ook de toekomst. Dat wordt alleen maar groter. Ons team heeft sowieso nagedacht over alles rondom gezond eten”, zegt de horecaman die is opgegroeid in de regionen van Rotterdam en zich dan ook meteen thuis voelde in Berkel en Rodenrijs.

Sjoerd en Joost tekenden op 1 maart het overnamecontract.

“Goed!”, zegt hij meteen als wij vragen hoe zijn lokale inburgering in Lansingerland verloopt. “Overal waar verandering is, wordt dat een beetje als spannend gezien, maar het gaat echt supergoed.” Hij is dankbaar dat de take away, maar ook de bezorging volop draait. Het hele team kan dan ook niet wachten om na coronatijd echt aan de slag te gaan in het restaurant, maar ook op het buitenterras dat ruimte biedt aan zo’n zestig gasten. De lunch-, maar ook avondkaart kan dan echt helemaal worden uitgerold, al is zo’n tachtig procent nu ook al via take away of bezorging te bestellen. “With every bite, the golden taste, dat is onze slogan”, zegt Sjoerd trots en het meteen op zijn ‘Berkels’ uitspreekt als: smaken om goud heen!

Speurtocht
Voor gezinnen met kinderen gaat bij Midas een wereld open. Midas is enorm kindvriendelijk. Er is van alles te beleven! “Zodat papa en mama even kunnen genieten van een lekkere borrel”, grapt Sjoerd. Maar het is echt waar: er is een heuse speurtocht door de zaak uitgezet waarbij je tien welpjes moet vinden. Heb je ze allemaal gevonden? Dan ligt er een cadeautje klaar! Er is dus mogelijkheid om te spelen, maar ook lekker te eten. Er is een speciaal kinderplankje met allemaal lekkers en wat dacht je van de Upside Down burger? Een burger die ondersteboven wordt geserveerd! Dezelfde als pappa, maar dan net even anders! Er zijn nacho’s en kleine presentjes. Ze vervelen zich geen seconde!

Rijk gevuld broodje
Midas is helemaal klaar voor de grote opening en terug naar het nieuwe normaal. “Annie was een geweldig mooi concept”, zegt Sjoerd. “We hebben er veel van kunnen leren, maar ook implementeren binnen Midas. Gasten die Annie gewend waren, nodig ik zeker uit om eens iets te bestellen of straks weer gezellig langs te komen. Kom maar lekker genieten van een rijk gevuld broodje of in de wat latere uurtjes van een heerlijk hoofdgerecht!”, besluit hij.

Website
Zolang - vanwege de coronamaatregelen - de horeca nog gesloten is, kun je via midasberkel.nl bestellen. De bezorgers rijden overal naartoe in Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Héél Lansingerland dus. Tijdens openingstijden bent u van harte welkom voor een take away.

Wanneer uiteindelijk de deuren weer echt, volledig en he-le-maal opengaan, ontvangt het team van Midas alle inwoners graag in het prachtige restaurant of op het zonnige terras!


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant