Afbeelding

Nieuwe babbeltruc: nepagenten actief

Algemeen

Lansingerland - De politie laat weten dat ze een een toename zien in het aantal babbeltrucs de afgelopen week. Opmerkelijk detail: de criminelen doen zich voor als politieagent.

De ‘agent’ vertelt via de telefoon dat ze een crimineel hebben opgepakt en of u waardevolle spullen en sieraden in de woning heeft liggen. Vervolgens worden er allemaal ‘veiligheidsvragen’ gesteld. Ze geven aan dat er wel even een ‘collega’ langs komt. Trap hier niet in! Oplichters komen niet alleen s ‘avonds bij u aan de deur, maar ook overdag. Houd onderstaande tips in uw achterhoofd om de kans zo klein mogelijk te maken dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc. 

Tips om babbeltrucs te voorkomen

 - Woont u in een wooncomplex, open de centrale toegangsdeur dan alleen voor uw eigen bezoek. Kent u de persoon die aanbelt niet en vertrouwt u het niet? Doe dan niet open. Vraag dan wie het is, wat deze persoon komt doen en vraag om een legitimatiebewijs. Blijft u de situatie niet vertrouwen? Bel dan altijd direct 112. Kijk voor je opendoet wie er bij je aanbelt. Is het een onbekende? Vraag na wie het is en wat zijn bedoelingen zijn. Vertrouw je het niet? Bel dan het alarmnummer 112. 

- Zorg voor een deurketting of kierstandhouder of een ander hulpmiddel waarmee je je deur op een kiertje kunt zetten.

 - Zorg dat je weinig contant geld in huis hebt. En stel een laag dagelijks opneemlimiet in voor je pinpas. 

- Laat je niet door andere mensen afleiden tijdens het pinnen en scherm je pincode altijd af. 

Waarschuw ouderen voor nepagenten

Staat er iemand aan de deur die zich voordoet als agent in burger, laat hem dan in ieder geval nooit binnen. Vraag om een legitimatiebewijs, sluit de deur en bel de politie via 0900-8844. Lees je dit bericht en hebben je ouders, grootouders of oudere buren geen Facebook of Instagram? Vertel ze dan dat er een nepagent actief is. 

Bent u slachtoffer van een babbeltruc?

Doe dan altijd aangifte bij de politie. Bel 0900-8844 om aangifte te doen. Online kunt u ook aangifte doen via www.politie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant