(v.l.n.r.) Jeffrey Molenaar, Pieter van de Stadt en Arjen Littooij. (Foto: AvdH)
(v.l.n.r.) Jeffrey Molenaar, Pieter van de Stadt en Arjen Littooij. (Foto: AvdH)

Eerste wijkbrandweerman in Lansingerland aan de slag

Algemeen 2 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – In navolging van zes andere gemeenten in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond heeft ook Lansingerland sinds dinsdag 1 augustus een eigen wijkbrandweerman. 

Door Andrea van der Houwen

Onder toeziend oog van de raadsleden Terry Duivesteijn (Leefbaar 3B) en Job Halkes (CDA) zetten Burgemeester Pieter van de Stadt en directeur Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Arjen Littooij hun handtekening onder de dienstverleningsovereenkomst. De aanstelling van Jeffrey Molenaar is gevierd in de kazerne aan de Berkelse Poort. Jeffrey gaat voor een jaar aan de slag. “Het is een goed huwelijk”, zegt een van de aanwezigen over de samenwerking tussen de veiligheidsregio en de gemeente. Burgemeester Pieter van de Stadt zegt heel blij te zijn met deze stap en legt uit waarom. “Omdat een wijkbrandweerman bedoeld is voor preventie”. Dat betekent volgens hem dat je soms brand kan voorkomen door vooraf de juiste maatregelen te treffen. “Ee zien vandaag de dag dat er steeds meer brand ontstaat bij moeilijke objecten, zoals aan elektrische auto’s, gevaarlijke plekken en zorgcentra waar mensen wonen die slecht ter been zijn. Dus we moeten de preventie vooral omhoog gooien. Het mooie is dat dit initiatief in de gemeenteraad is genomen. De raadsleden vinden het belangrijk om de functie van wijkbrandweerman in te voeren zodat die preventiekant op orde komt en zij hebben daarvoor middelen ter beschikking gesteld. Ik bedank hen daarvoor. Dus Jeffrey, aan jou de taak het komende jaar aandacht te geven richting de gevoelige objecten en risicogebieden. Maar ook om kwetsbare ouderen op te zoeken, te informeren, bij te staan en te helpen. Daarbij wens ik jou veel succes!”

Olievlek
“Het is een fantastisch mooi initiatief”, zegt Arjen Littooij over het aanstellen van de wijkbrandweerman. “De afgelopen jaren is het als een olievlek over de regio uitgebreid. De directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond weet als geen ander dat in de andere gemeenten waar zo’n ambassadeur voor de brandveiligheid al aan het werk is, het duidelijk een meerwaarde heeft. “Een van de nadelen van de brandweer is namelijk dat je bij een brand altijd ‘te laat’ bent”, aldus Littooij. “Uitrukken gebeurt immers pas op een moment dat er al brand is. Maar met goede preventie kun je ‘op tijd’ zijn”. Littooij richt zich tot Jeffrey en vervolgt: “Ik vind dat zo belangrijk omdat je als brandweer middenin de samenleving staat. Dat kan alleen maar als je er ook daadwerkelijk bént. Er rust dus wel een zware taak op jouw schouders”, zegt de directeur waarna hij de schouders van Jeffrey letterlijk zwaarder maakt door nieuwe strepen op zijn uniform te bevestigen. ”Deze onderscheiding hoort bij de wijkbrandweerman.” Na het aanhoren van al deze mooie woorden ondergaat Jeffrey zijn eerste proeve van bekwaamheid als wijkbrandweerman: hij mag laten zien of hij handig is met het aansnijden en verdelen van de taart. Dit laatste onder grote hilariteit van zijn collega-brandweerlieden.

Ladder
Jeffrey maakt al langer deel uit van het brandweerkorps en is helemaal vanaf de onderste trede op de (brandweer)ladder omhoog geklommen. “Eerst als vrijwilliger en later stapte ik beroepsmatig over naar de veiligheidsregio als beheerder van het wagenpark. Ook ben ik al vijfentwintig jaar verbonden aan de jeugdbrandweer, tegenwoordig als instructeur. Als kleine jongen was het voor mij al vanzelfsprekend om bij de brandweer te gaan, mijn vader is ook brandweerman. Ik zag intern de vacature voor wijkbrandweerman langskomen. Ik voldeed aan de gestelde eisen zoals wonen in de gemeente Lansingerland en ruime ervaring bij de brandweer, dus ik solliciteerde en nu zit ik hier”, zegt hij lachend. “Binnenkort begin ik aan een interne opleiding.” Een allereerste advies kan de kersverse wijkbrandweerman al geven: “Ventileer vooral je woning goed, stop niet alles potdicht en laat de afzuigsystemen, zoals bijvoorbeeld in de badkamer, regelmatig reinigen.” Maar, als er brand uitbreekt, moet je juist weer alles dichthouden.”

Ambassadeur brandveiligheid
De wijkbrandweerman helpt bij het brandveiliger maken van de gemeente en streeft naar bewustwording bij de inwoners over brandveiligheid, bereikbaarheid van gebouwen en  vluchtroutes in en om het huis. Jeffrey zal goed zichtbaar zijn in uniform en bouwt aan een netwerk met bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, welzijnsorganisaties of woningbouwcorporaties. Hij geeft voorlichting over veiligheid op scholen en bij evenementen of ondersteunt ouderen bij het (brand-)veilig maken van de woning. Daarnaast heeft hij nauw contact met de gemeente. Hij is actief op sociale media, zoals Facebook en Twitter om op die manier inwoners van Lansingerland aan zich te binden en ook de digitale zichtbaarheid te vergroten. Het is een echte ambassadeur voor de brandveiligheid. Hij signaleert brandonveilige situaties en beantwoordt vragen van bewoners. Ook na een brand kan hij in gesprek gaan met bewoners en informatie geven. Het contact kan verder lopen via voorlichtingsbijeenkomsten, spreekuren in de bibliotheek, een bezoek aan een wijkcentrum of een lunch met het ‘Broodje Brandweer’ in de kazerne.

Afdeling Veilig Leven
De wijkbrandweerman van Lansingerland werkt bij de afdeling Veilig Leven. Peter Schuurmans is hoofd van deze afdeling. Hij was de eerste beroepsbrandweerman van Lansingerland, toen nog alleen voor Berkel en Rodenrijs en nog voordat er sprake was van de huidige veiligheidsregio. Schuurmans speelde in de afgelopen jaren regelmatig een rol bij preventie en brandveiligheid. “Dat gebeurt dan naast het gewone werk en ik had altijd al de wens om een speciale beroepsmedewerker op dit gebied aan te stellen. Daarom heb ik het initiatief genomen om met de burgemeester te gaan praten over het plan voor een wijkbrandweerman. Vervolgens kwam het voorstel in de gemeenteraad en afgelopen februari werd groen licht gegeven voor een sollicitatieprocedure.” De basis is dus gelegd bij de politiek, op initiatief van CDA, Leefbaar 3B en PvdA.

Topper
In 2013 werd in Nederland (IJsselmonde) de eerste wijkbrandweerman aangesteld. Op dit moment is de wijkbrandweer in zes gemeenten van de Veiligheidsregio Rotterdam actief. Capelle aan den IJssel, IJsselmonde, Ridderkerk, Schiedam en Vlaardingen hebben een wijkbrandweerman. Barendrecht heeft een wijkbrandweervrouw. De ervaringen in de andere regiogemeenten zijn positief. De wijkbrandweerman is makkelijk benaderbaar en de lijnen zijn kort. “Jeffrey komt dus niet achter een bureau te zitten, maar hij gaat echt echt de wijk in”, benadrukt Schuurmans. “De wijkbrandweer vormt netwerken met allerlei partijen.”
Dat een wijkbrandweerman of -vrouw maar voor een jaar wordt aangenomen heeft volgens Schuurmans te maken met de schaal waarop het in heel het land is ingeburgerd. “In de rest van Nederland zijn meer wijkbrandweermannen te vinden, maar het bestaat nog niet op de schaal zoals nu in onze regio. Er wordt dus eerst geëxperimenteerd en gekeken of de wijkbrandweerman een meerwaarde is. Daarna kan er hopelijk over een langere periode (van aanstelling) worden gesproken.” Tijdens het samenstellen van de vacature sprak Schuurmans bij onze mediapartner RTV Lansingerland de volgende wens uit: “Wij hopen dat het lukt om een topper te bemachtigen.”

 De eerste proeve van bekwaamheid voor Jeffrey: taart snijden. (Foto: AvdH)
Jeffrey kan ‘op zijn strepen gaan staan’. (Foto: AvdH)
(v.l.n.r.) Arjen Littooij, Jeffrey Molenaar en Pieter van de Stadt.(Foto: AvdH)
Jeffrey kan ‘op zijn strepen gaan staan’. (Foto: AvdH)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 13 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 16 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 18 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 19 uur geleden

Uit de krant