Ze probeert haar bedrijf Bee You Paardencoaching rustig uit te bouwen. (Foto: Leonie van Duffelen)
Ze probeert haar bedrijf Bee You Paardencoaching rustig uit te bouwen. (Foto: Leonie van Duffelen)

Blik op Dorpsgenoten!

Algemeen 1 keer gelezen

Evelien van Os-ten Wolde woont sinds vijf jaar met haar partner Marcel van Os aan de Barmweg in Berkel en Rodenrijs. Aan deze doodlopende zijweg van de Kleihoogt kregen ze vergunning om een vrijstaande woning te bouwen met een voorziening waar Evelien haar ‘passie met en voor paarden’ kan uitoefenen. Ze werkt een deel van de week in het staalconstructiebedrijf van haar man Marcel. Dat is BCB Staalconstructie. En daarnaast probeert ze haar eigen bedrijf ‘Bee You Paardencoaching’ verder uit te bouwen.

We waren eigenlijk op zoek naar een Lansingerlandse deelnemer aan de Vierdaagse van Nijmegen maar via de site van de Oostlandse vrouwenondernemersvereniging NOOVA kwamen we bij Evelien terecht. Zij wilde graag meewerken aan de Dorpsgenotenrubriek en dus fietsten we zaterdagmiddag 22 juli naar de Barmweg voor een goed gesprek met Evelien die van oorsprong uit Noord-Holland komt. Namelijk uit Zaandijk. In 2004 ontmoette ze Marcel van Os. Hij is een echte Lansingelander. Een zoon van Jan van Os van wie hij het staalconstructiebedrijf BCB Staalconstructie heeft overgenomen en voorgezet. Het bedrijf is nu gevestigd aan de Industrieweg in Rodenrijs. Van oorsprong was het Bergschenhoeks. BCB staat voor Bergschenhoekse Constructie en Bouw. BCB maakt van alles met en van staal. Van hekwerk tot constructies voor bedrijfsgebouwen.

Paarden
Evelien vertelt dat ze Marcel ontmoette bij het festival Dance Valley. Ze verhuisde naar Berkel en Rodenrijs waar ze al snel haar draai vond. Ze woonden eerst in de Sterrenwijk totdat ze de kans kregen om aan de Barmweg een stukje grasland met een bouwrecht te kopen. Ze voelen zich er helemaal thuis en dat geldt ook voor hun drie paarden. Dat zijn twee IJslanders, Roy en Undrun, die Evelien gebruikt bij haar paardencoachactiviteiten en daarnaast hebben ze nog de jonge Shetlandpony Olaf. Paarden zijn al vanaf haar jongere jaren de passie van Evelien. “Paarden zijn geweldige dieren. Ze zijn heel gevoelig en voelen heel goed aan of jij goed in je vel zit of niet en als je onrustig bent of gestresst. Paarden communiceren via lichaamstaal; met hun ademhaling, met hun oren waarmee ze bepaalde bewegingen maken, maar ook met hun staart en met hun benen.”

Rustig
Zelf wordt Evelien rustig en happy van de omgang met paarden. Ze vindt het geweldige beesten die ons als mensen als het ware een spiegel voorhouden. Evelien heeft die morgen met twee vrouwen en met de ervaren IJslander Roy een lekkere wandeling gemaakt van zo’n anderhalf uur door de Groenzoom. Ze noemt dat een ‘mindfulnesswandeling’, die de bedoeling heeft om tot rust te komen in de natuur, rustiger te gaan ademen en te focussen op de tijd en de plaats van dat moment. Er is onderweg tijd voor een gesprekje of voor oefeningen, maar er zijn ook momenten van rust en stilte. De wandelaars nemen het paard aan de hand en krijgen dan vaak vanzelf de rust en de ontspanning die het paard uitstraalt. De werkwijze van Evelien is er op gebaseerd dat je vooral zelf ontdekt wat je dwars zit of waar je last van hebt. “Ik praat zelf niet te veel en probeer ook zo weinig mogelijk te oordelen. Het gaat er juist om dat mensen te ruimte hebben en krijgen om zelf een beter zicht te krijgen op hun persoon, hun gedrag en hun gedachten.” Evelien is niet iemand die de ander iets opdringt. Mensen de ruimte geven voor hun eigen mening of opvatting; die instelling heeft ze van huis uit meegekregen. Ze komt uit een liefdevol gezin met ouders met een christelijke levensovertuiging – pa was buschauffeur en ma kosteres – maar het geloof werd niet geserveerd als: dit is de waarheid en dit moet je geloven. Evelien en haar broer Arnoud, die jammer genoeg een paar jaar geleden is overleden door een hersenvliesontsteking, kregen de ruimte om hun eigen overtuiging tot ontwikkeling te laten komen. “Ik ben niet kerks, maar geloof op mijn eigen manier. Ik geloof vooral in positieve energie en ik vind dat iedereen in vrijheid zichzelf moet kunnen zijn.” Vanuit die visie probeert Evelien de mensen die ze coacht verder te helpen. Om uit te duiden hoe dat nou in de praktijk werkt met die paarden, plaatsen we een letterlijke recensie die op de site van Bee You Paardencoaching staat:

Ik heb een supermooie sessie paardencoaching mogen ontvangen bij Evelien. Ik voelde me meteen op mijn gemak bij haar. Nadat we de coachvraag hadden bepaald, mocht ik aan de slag met de paarden. Undrun had zich voordat de sessie begon al aangediend. Samen met haar kon ik emoties doorvoelen. Door het verblijven met de paarden voelde ik dat ik steeds meer kon verzachten en ontspannen en dat forceren geen zin had. Hierdoor kon ik mijn perfectionisme loslaten. De paarden boden me een ander perspectief op mijn gedachten. Evelien heeft tijdens de sessie een veilige ruimte gecreëerd om alles te doorvoelen en ervaren wat er naar boven wilde komen. Haar open houding maakte dat ik echt helemaal op mijn eigen proces kon focussen. Dat doet ze echt heel goed als coach! Zij was echt spaceholder terwijl ik samen met de paarden mocht ervaren. Het was een hele fijn ervaring die me nieuwe inzichten en humor gebracht hebben. Dankjewel Evelien Van Os-ten Wolde en natuurlijk Undrun, Roy en Olaf!

Gehaaste wereld
Evelien probeert een rustige en veilige omgeving te creëren waar mensen op hun gemak zijn en bepaalde rust gaan ontdekken en ervaren. “We leven in een snelle gehaaste wereld. Mensen eisen en verwachten heel veel van anderen maar ook van zichzelf. Er moet heel veel en het moet ook nog eens honderd procent goed en perfect zijn. Je ziet het vooral ook bij jonge mensen. Op sociale media zien ze alleen maar beelden en berichten van het perfecte leven en de maakbare wereld: een prachtig huis, de mooiste auto, de perfecte baan, ga zo maar door. Mensen laten vooral hun successen zien. Voor dingen die mis gaan is veel minder ruimte. Dus gaan mensen nog meer van zichzelf en de ander eisen. Die paarden laten vooral zien dat gewoon jezelf mag zijn.” Evelien heeft bijna dertig jaar bij bedrijven gewerkt die allerlei schoenen en andere artikelen maakten en maken voor orthopedische toepassingen. Via een nichtje kwam ze in deze sector terecht, nadat ze een mode-opleiding had gevolgd en ook een paar jaar in kledingzaken had gewerkt. Iets bedenken en creëren vindt ze mooi en boeiend, maar ze heeft ook een zorgende kant. Die kan ze tot uitvoering brengen in haar huidige werk: het met behulp van paarden begeleiden en helpen van mensen die tegen hun grenzen en mogelijkheden aanlopen en/of die met fysieke en psychische problemen te kampen krijgen. In principe zou dat iedereen kunnen zijn, maar in de praktijk is haar doelgroep de vrouw in de overgang. De overgang zit nog steeds een beetje in de taboesfeer en wat het met je doet wordt vaak nog onderschat. Maar dus zeker niet door Evelien die mensen graag bijstaat om de grote verandering van de overgang zo goed mogelijk te verwerken. Voeding ziet zij daarbij ook als een heel belangrijke factor.

Gebalanceerd leven
Evelien en Marcel hadden best kinderen gewild, maar ze zijn er niet gekomen en dat hebben ze geaccepteerd. Ze leiden met elkaar een actief maar uitgebalanceerd leven. Een deel van de week assisteert Evelien haar echtgenoot in zijn bedrijf en intussen probeert ze Bee You Paardencoaching verder uit te bouwen. “Ik krijg er heel veel energie en voldoening van, als ik mensen kan bijstaan op gelukkiger en gezonder te leven. Dat willen we immers toch allemaal”, aldus Evelien die naast haar werk bij Humanitas een dagdeel per week vrijwilligerswerk doet als ‘tandemmaatje’ van iemand die een beetje ondersteuning en gezelligheid goed kan gebruiken. Ook dat ‘zorgende’ vrijwilligerswerk geeft haar veel voldoening. (SO)

Evelien werkt een deel van de week in het bedrijf van echtgenoot Marcel en brengt onder meer met de vrachtwagen staal naar klanten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 15 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 16 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 17 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant