Afbeelding

Demi Vollering wint Tour de France

Sport

Pijnacker/Berkel en Rodenrijs - Demi Vollering, afkomstig uit een tuindersfamilie op de grens van Pijnacker en Berkel en Rodenrijs, heeft de Tour de France gewonnen! Afgelopen weekend veroverde de Nederlandse in de voorlaatste etappe de gele trui en afgelopen weekend heeft ze die met overtuiging verdedigd in de afsluitende tijdrit.

Dit weekend domineerde ze de zware bergetappe naar de Tourmalet. Tijdens de tijdrit wist ze een voorsprong van 1.50 minuten te behouden op de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Annemiek van Vleuten begon als derde aan de tijdrit, met een achterstand van 2.28 minuten, maar eindigde uiteindelijk op de vierde plek.

De Tourzege was voor Demi nauwelijks meer te missen. In het Zuid-Franse Pau ging ze vol energie van start. Bij het eerste tussenpunt, na 10,5 kilometer, was ze slechts 12 seconden langzamer dan haar ploeggenote en tijdritfavoriet Reusser.

Ook bij de finish behaalde de Nederlandse de tweede tijd. Met 29.25 minuten was ze slechts 10 seconden langzamer dan de winnares, Reusser. Van Vleuten reed geen slechte tijdrit, maar verloor te veel tijd op haar directe concurrent Lotte Kopecky en zakte naar de vierde plek.

In het eindklassement eindigden de Belgische Lotte Kopecky en Katarzyna Niewiadoma op dezelfde tijd. Kopecky was net een paar honderdsten van een seconde sneller, waardoor zij als tweede eindigde.

Voor de 26-jarige Oostlandse Vollering is dit een zeer succesvol seizoen. Eerder won ze al Strade Bianche en de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en Waalse Pijl.

Ondanks dat ze twee etappes won, moest ze de eindzege van de Vuelta aan Annemiek van Vleuten laten. In de voorlaatste rit van de Spaanse wielerronde verloor ze haar leiderstrui nadat de latere winnares Van Vleuten tijdens een sanitaire stop van Vollering de aanval inzette. Volgens Van Vleuten was haar aanval al voor de etappe gepland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant