Vrouwelijke steltkluut in de Groenzoom (Foto: Peter Soer)
Vrouwelijke steltkluut in de Groenzoom (Foto: Peter Soer)

Klimaatvluchtelingen

Algemeen 3 keer gelezen

Op 23 april vertelde echtgenoot Peter dat hij in de Groenzoom een paar steltkluten had gezien met serieuze nestelplannen. Een bijzondere waarneming, want de steltkluut is een zeldzame broedvogel in Nederland.

In de periode van 1980 tot 2020 schommelde het aantal steltkluten in ons land tussen 0 en 50 broedparen per jaar. De afgelopen twee jaar lag het aantal rond de 80 broedparen. Steltkluten komen vooral in jaren met extreme droogte naar het noorden om in Nederland te broeden. Het is dus niet perse een goed teken als ze hier zijn. Het zijn eigenlijk klimaatvluchtelingen. Volgens de website brengen ze hier weinig vlieg-vlugge jongen groot. In juni 2016 is er al eens een broedgeval van steltkluten in de Groenzoom geweest, maar dat nest is verloren gegaan door een stijgende waterspiegel vanwege hevige regenval. Peter was bezorgd over de plek waar het broedpaar zich dit jaar had gevestigd in de Groenzoom. Ze zaten in een open terrein dat deels onder dun laagje water stond, met een pad erlangs waar honden mogen loslopen. Hij zag een mevrouw die haar hond met een bal het terrein in stuurde, waar zich niet alleen de steltkluten bevonden, maar ook een broedende kievit en tureluur. Daarom heeft de beheerder tijdelijke borden geplaatst met het vriendelijke verzoek om honden aan de lijn te houden, om de broedende vogels en hun kuikens rust te gunnen.

Tenminste eenmaal per week zijn we bij de broedende steltkluten gaan kijken om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Op 22 mei waren de eieren net uitgekomen. De vier jongen waren piepklein en ook hun pootjes waren nog erg kort. De beige dons-balletjes vielen niet op in het terrein, dat inmiddels door de aanhoudende droogte was droog gevallen. Ze zochten zelfstandig naar voedsel, maar werden wel zo nu en dan even onder de vleugels van een oudervogel opgewarmd. Die zakken daarvoor door hun bizar lange poten. De volwassen steltkluten letten goed op de kleintjes. Vooral de vader reageerde fel tegen andere vogels die te dichtbij zijn kroost kwamen. Omstreeks 11 juni heeft een tweede paar steltkluten zich gevestigd in de Groenzoom op circa 200 meter afstand van het eerste paar. De kleine steltkluutjes die al in het gebied rondscharrelden groeiden pijlsnel. Half juni waren ze nog alle vier in leven en flink gegroeid. Bij een jong dat de vleugels strekte was te zien dat de slagpennen nog minstens voor de helft in de bloedspoelen zaten waarin ze zich ontwikkelen. Alsof er rietjes om de veren heen zitten. De jongen waren nog niet vlieg-vlug, maar dat zal niet lang meer duren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 3 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 6 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 8 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 22 uur geleden

Uit de krant