De elfjarige Thomas met zijn allereerste 'lasproduct'. Links Patrick Blijleven.
De elfjarige Thomas met zijn allereerste 'lasproduct'. Links Patrick Blijleven.

Eerste DoeDag in Techniek vraagt om een tweede

Algemeen

Oostland - Het was zaterdag op de Heulweg op Bedrijvenpark De Boezem in Pijnacker een bruisende bedoening tijdens de eerste ‘DoeDag in Techniek’ voor basisschoolleerlingen vanaf groep 4 of 5 en eerstejaars vmbo-leerlingen. Kortom jongeren van acht tot dertien jaar. Samen met hun ouders waren zij van harte welkom op bedrijvenpark De Boezem. 

Doel was en is de jeugd op een informele en speelse wijze te laten kennismaken met technische opleidingen en beroepen. “De scholieren van vandaag zijn de werknemers van morgen”, aldus Oscar van Buijtene die aan de basis stond van het evenement. Oscar van de zogenoemde OBS-groep, een verzameling technische ondernemingen van deze selfmade Pijnackernaar, zijn altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe krachten die het leuk vinden om technisch werk te doen, op alle mogelijke niveaus. Dus zijn ze iedere dag bezig met de vraag: hoe kunnen we er voor zorgen dat er meer mensen in de techniek gaan werken en dat er meer mensen die het leuk vinden om met hoofd, hart én handen te werken, dat ook daadwerkelijk te gaan doen?

“De scholieren van vandaag zijn de werknemers van morgen”

Vooraf zei Oscar al: “Het wordt een hele leuke dag met veel activiteiten, waardoor kinderen zelf kunnen ondervinden hoe leuk het is om voor een technisch beroep te kiezen. Elk bedrijf dat deelneemt aan deze dag krijgt een stand, waar leerlingen op een interactieve manier kunnen zien en ervaren dat techniek onmisbaar is om iets te maken. Techniek is overal.” Oscar had het idee van een collega-ondernemer in de gemeente Heusden, waar het ook een samenwerkingsverband is tussen bedrijfsleven, onderwijs en lokale overheid. Het kostte Oscar vooral veel moeite om zijn collega-ondernemers te interesseren en over te halen mee te doen, maar uiteindelijk waren er rond de twintig bedrijven actief in de gloednieuwe hal van L. van Vliet Vorkheftrucks, het bedrijf van Leco van Vliet die ook de hele zaterdag liep te glunderen en te stralen. Net als de deelnemende ondernemers die volgend jaar graag weer willen meedoen. De deelnemende kinderen kregen een stempelkaart waarmee ze alle stands en alle bedrijven konden ‘afwerken’. Overal was wel iets leuk te doen en te maken. Een computer uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Een vrachtautootje samenstellen en wat te denken van zelf actief lassen onder leiding van een deskundige medewerker. Er waren zelfs twee bedrijven waar je kon leren lassen: De Koning Mechanisatie en Blijleven Constructie.

Nieuwe dingen
De elfjarige Thomas die bijna net zo groot is als directeur Patrick Blijleven van het genoemde bedrijf, gaat na de zomer naar het Wolfert Lyceum en wilde heel graag van alles doen tijdens de DoeDag in Techniek. Een paar uur lang loopt hij met zijn moeder van de ene naar de andere stand. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te bedenken en het zelf ook uit te proberen en uit te werken”, zegt Thomas die volgens zijn moeder eigenlijk uitvinder wil worden. Wat voor beroep hij later ook kiest, de ervaring van de DoeDag in Techniek neemt hij mee. Hij vond het geweldig om kennis te maken met de techniek van het lassen en laat trots zien wat hij heeft gemaakt. Met Patrick Blijleven aan zijn zijde.

Patrick geniet net als hard als Thomas van de dag. Natuurlijk moeten hij en diverse van zijn medewerkers er hun zaterdag aan besteden, maar dat doen ze heel graag. Na Thomas is de twaalfjarige Oumaima uit Bergschenhoek aan de beurt. Ze zit in de eerste jaar van Melanchton Berkenroden en wil hoe dan ook later een beroep waarbij ze met haar handen mooie dingen kan maken. Ze is met haar moeder naar de Doe Dag Techniek toe gekomen om van alles uit te proberen. Nu gaat ze onder leiding van een medewerker van Blijleven lekker leren lassen. Ze trekt veiligheidskleding aan en zet een lashelm op. En dan begint het feest. De medewerker geeft kort tekst en uitleg. Doet voor hoe het werkt en dan gaat Oumaima zelf aan de slag. “Niet te snel en niet te hard”, zegt de medewerker als ze de laspit iets te snel naar voren beweegt. Ze stuurt meteen bij en even later toont ze trots het resultaat van haar allereerste laswerk.

Vanuit de gemeente Pijnacker-Nootdorp trad Accountmanager Bedrijven Caitlin Koppe tot het organisatiecomité toe. Ook José Flaton van Flaton Makelaars kwam in actie en ook Leonie van Haren van het Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijfsleven (SOB) dat probeert om onderwijs en bedrijvigheid meer naar elkaar toe te laten groeien.

Samenwerking
Vanuit het onderwijs was het Techniek College Rotterdam aanwezig en ook het zogenoemde GO-college dat gerichte praktijktechniekopleidingen op touw zetten vanuit een ruimte in Delfgauw. Caitlin heeft genoten van de voorbereidingen en vindt het geweldig dat het zo’n succes is geworden.

“De samenwerking was heel goed en onze gezamenlijke kracht is denk ik geweest dat we overal heel concreet op af gestapt zijn: de deelnemende bedrijven maar ook de scholen in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Met stapels flyers hebben we persoonlijk alle scholen bezocht. Ook Leco van Vliet en zijn dochter Milou hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. We zijn gewoon de scholen en de klassen in gestapt en het mooie was dat de docenten en de kinderen eigenlijk meteen enthousiast reageerden. Daardoor zijn er zaterdag meer dan tweehonderd kinderen langs geweest van wie sommige echt uren bezig zijn gebleven.”

De organisatie had er ook bewust voor gekozen om het op zaterdag te doen en niet als binnen de schooltijden. Oscar: “Daardoor waren ook de ouders en de grootouders meer bij betrokken. Het was gewoon een geweldige happening. Met de een elektrische vrachtwagen van Transportbedrijf H.N. Post & Zonen konden de kinderen een rondje rijden. Met de hoogwerker van VSVK tot acht meter boven het maaiveld even rondkijken over de omgeving, vonden ze mooi.”

K.A. van Daalen & Zonen had voor een hoop zand gezorgd waar de kinderen onder begeleiding met een kraantje mee aan het werk konden. En zo was er dus van alles te doen, te maken en mee naar huis te nemen, zoals een 3D print of CAD-tekening.

De bouwbedrijven Meerbouw uit Pijnacker en VenrooijBouw uit Nootdorp had zogenoemde VR-brillen waarmee kinderen ‘zicht’ kregen op wat bouwen allemaal behelst.

Caitlin en Oscar vinden het vooral mooi dat het een samenwerkingsverband is geworden van de drie o’s: ondernemers, overheid en onderwijs. Wethouder Bart van Straten van Pijnacker-Nootdorp opende de dag en zag de enorme drive en positieve energie van alle betrokkenen. De kans is groot dat er volgend jaar weer een DoeDag in Techniek zal zijn. (SO)

Even een computer uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
Ervaren hoe het is om met een graafmachine zand te verplaatsen.
De twaalfjarige Oumaima uit Bergschenhoek vond het prachtig om zelf actief te lassen. Ze probeerde zaterdag van alles uit.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant