De opvang aan de Tobias Asserlaan is onvoldoende en moet worden uitgebreid. (Foto: archief)
De opvang aan de Tobias Asserlaan is onvoldoende en moet worden uitgebreid. (Foto: archief)

Noodopvang asielzoekers op kavel Wilderszijde

Algemeen 2 keer gelezen

Lansingerland - De kavel in het project Wilderszijde is het meest geschikt voor het realiseren van een noodopvangvoorziening voor asielzoekers, denkt het college. Het gaat om de kavel direct achter het gemeentehuis. 

De aangewezen locatie Wilderszijde voorziet in belangrijke randvoorwaarden die zijn gesteld, zoals de kleinschaligheid en de nabijheid van maatschappelijke voorzieningen die aantrekkelijk zijn voor gezinnen, zoals de tijdelijke basisscholen. Op de locatie kan dit sneller gerealiseerd worden, omdat de gemeente eigenaar is van de grond en omdat de kavel nog niet bebouwd is. Nederland verkeert momenteel in een asielcrisis. In Nederland moeten op korte termijn meerdere crisis-nood, nood en structurele opvanglocaties gerealiseerd worden. Volgens de informatie die nu bekend is, wordt van gemeenten verwacht dat zij een opvangplan indienen op basis van het richtcijfer van het aantal opvangplekken. Op dit moment is de schatting dat Lansingerland minimaal 300 asielzoekers zal moeten opvangen. Het college van Lansingerland wil niet wachten op de invoering van de Spreidingswet, maar daarop anticiperen en nu zelf de regie pakken. De 50 plaatsen voor asielzoekers van de tijdelijke opvang Tobias kunnen gehuisvest worden op de nieuwe locatie Wilderszijde. In principe kunnen hier nog 250 extra plaatsen bij. 

De gemeente Lansingerland heeft een voorkeur voor kleinschalige opvang, waarbij er in eerste instantie 150 plekken naast de bestaande 50 zullen worden gerealiseerd. De duur van de noodopvangvoorziening Wilderszijde loopt synchroon met de duur van de tijdelijke onderwijsvoorzieningen op dezelfde kavel. Er komen afspraken met nabijgelegen scholen en zorgverleners en gemeentelijke dienstverlening om de opgevangen asielzoekers de benodigde voorzieningen te kunnen bieden. Er is proactief contact met verenigingen, vrijwilligersorganisaties en gemeenschappen en er komt een programma voor de dagbesteding van de opgevangen asielzoekers. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken over de inbedding van de noodopvang in de Lansingerlandse samenleving. Hamid Azzouzi (PvdA) had liever gezien dat er meteen in totaal 300 asielzoekers konden worden opgevangen en overweegt hier een amendement voor in te dienen. Leefbaar 3B is kritischer op dit punt: “Leefbaar 3B is niet tegen de opvang van asielzoekers, maar wel tegen grootschalige opvang”, zegt Johan Philippens. De fractie ziet eerder iets in de opvang van 100 asielzoekers. Leefbaar 3B zal twee amendementen indienen. Een over de aantal op te vangen asielzoekers en een over de financiën.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 18 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 21 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 22 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 23 uur geleden

Uit de krant