Afbeelding

Diëtistenpraktijk FitForFoodies: “Het kan ook leuk zijn”

Zakelijk

Iedereen heeft weleens van die dagen dat je geen genoeg kunt krijgen van lekker, maar ook ongezond eten. Eerst een bord pasta, dan chocolade en vervolgens chips op de bank. Natuurlijk kun je dat voor je plezier doen, maar heb je weleens goed opgelet in welke situaties jij te veel eet? Het kan namelijk een vorm van emotie-eten zijn.

Diëtist Femke van Liere ziet het veel in haar praktijk. “In een emotionele eetbui eet je zonder dat je echt honger hebt. Je gunt jezelf iets ‘lekkers’ omdat er bijvoorbeeld iets tegen zit. Het zijn negatieve gevoelens en spanningen die je onbewust probeert te dempen.”

Het klinkt misschien onschuldig, en het hoeft ook geen probleem te zijn als dit sporadisch gebeurt. Minder onschuldig wordt het wanneer emotie-eten bij een negatieve stemming onmisbaar wordt. “Wat eerst een vorm van genieten was, kan al snel dwangmatig worden.”

Het kan ook leuk zijn

“We zijn geen praktijk die persé werkt met lijstjes en streefgewichten. “Mensen zitten vast in hun patroon en vinden het moeilijk om de eerste stap te zetten. Dit komt vaak omdat ze de lat te hoog leggen. Wij helpen je kleine stapjes te zetten, waardoor het echt niet moeilijk hoeft te zijn en het zelfs leuk kan worden.”

Het traject dat je doorloopt kan best intensief zijn. “We onderzoeken in welke situaties je last hebt van emotie-eten en welke emoties daar aan ten grondslag liggen. Het uiteindelijke doel is om te zoeken naar de echte behoefte die je hebt op zo’n moment. Vaak heb je niet eens echt honger en is die zak M&M’s niet oplossing.”

Patronen doorbreken

“We gaan aan de slag met het doorbreken van deze patronen”, vertelt Femke. “We zetten je echt aan het werk, zodat je de controle terugkrijgt. We zetten je niet op een streng dieet, maar kijken wat er bij jou en jouw levensstijl past.”

“Omdat ieder mens anders is, is elke behandeling door een diëtist maatwerk. Bij zowel ziekte als gezondheid, is een diëtist dé voedingsdeskundige bij uitstek. In onze praktijk wordt veel aandacht besteed aan een zo persoonlijk mogelijk advies dat past bij jouw manier van leven en hierdoor goed vol te houden is. Sámen werken we aan een blijvend, gezond eetpatroon.”

Voeding is belangrijk

Goede voeding is belangrijk voor ons allemaal. Naast het feit dat eten lekker en gezellig kan zijn, heeft het ook een belangrijke functie. “Tijdens de begeleiding werken we aan gedragsverandering.” De diëtisten van de praktijk werken op HBO+ niveau met alle benodigde kennis en vaardigheden. Je kunt bij ze terecht voor verschillende hulpvragen:

  • Overgewicht
  • Ondergewicht
  • Darmproblemen
  • Herstel na COVID
  • Oncologie
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Kinderen met overgewicht of moeilijke eters
  • Voeding bij sport

Omdat gezonde voeding zo belangrijk is, is dieetadvisering opgenomen in de basisverzekering voor drie uur per jaar. Je moet hierbij wel rekening houden met het eigen risico. Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars nog extra vergoeding opgenomen in hun aanvullende pakketten. Deze vergoedingen zijn per zorgverzekeraar wisselend. Wil je hier meer over weten? Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Een verwijzing is overigens niet nodig; wij zijn direct toegankelijk.

Adresgegevens:

www.fitforfoodies.nl

010 – 75 10 584
Dorpsstraat 16 in Bleiswijk
Andere locaties: www.fitforfoodies.nl/locaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant