Foto: Een groene specht laat zich niet zo makkelijk zien. (foto: Mario Vermeer)
Foto: Een groene specht laat zich niet zo makkelijk zien. (foto: Mario Vermeer) Mario Vermeer

Groene spechten

Algemeen 2 keer gelezen

Het aantal groene spechten neemt al vele jaren toe in Nederland. Dit voorjaar hoorde ik in mijn woonomgeving regelmatig het melancholieke gelach van een groene specht: ‘kluuh, kluuh, kluuh…..’ Het karakteristieke geluid draagt ver, maar de fraaie vogels laten zich zelden zien. Roffelen op hout of andere klankkast doen ze niet of nauwelijks.

Eind april hoorde ik een groene specht in een bosje aan het begin van de Hoogse weg in Pijnacker. Meteen de verrekijker gepakt en op de fiets gesprongen. Dat lachende gevogelte wilde ik wel weer eens zien! Tijdens het fietsen zag ik een vogel in golvende vlucht uit zicht verdwijnen. Aan vlucht en formaat te oordelen zou het de specht geweest kunnen zijn. Bij het bosje aangekomen was er niets meer te horen, maar van ver klonk gelach bij de Klaproostunnel. Toen ik daar arriveerde was het stil. Nu hoorde ik de specht in Koningshof. Minutenlang tuurde ik in een imposante populier vol vers blad tot de voortvluchtige groene specht richting Keijzershof vloog. Het moest wel bijna dezelfde vogel zijn die van de ene naar de andere hoge boom vloog.

Tijdens de achtervolging moest ik denken aan een bericht dat ik in de zomer van 2020 kreeg van natuurliefhebber Fred de Haas: “Hier in omgeving zie en hoor ik af en toe een groene specht. Vorig jaar in het voorjaar zag ik de ruzie tussen de groene spechten en de halsbandparkieten over een nestholte. De spechten wonnen. Maar toen het bladerdek dikker werd kon ik ze niet meer volgen. Dit jaar hebben we de specht vaak gezien op ons grasveld. Ze maken een gat in het gras en halen daar wat uit. Ik heb een aantal van die gaten nader bekeken maar niets bijzonders gezien. Onlangs zag ik een groene specht een andere specht voeren. Het jong was net zo groot als de oudervogel, Vandaag zag ik plotseling vier spechten tegelijk. Heb een foto gemaakt. Later zag ik zelfs 5 spechten tegelijk. Dus een paartje heeft drie jongen op de wereld gezet of was het een oudervogel met vier jongen? Ik beschouw het als bijzonder dat dit zo vanuit de huiskamer te volgen is.”

Wat heerlijk, zo’n uitzicht vol groene spechten! Jonge en volwassen spechten zijn van elkaar te onderscheiden op basis van het verenkleed. De foto van Fred is echter niet scherp genoeg om dat te kunnen beoordelen. De groene spechten maakten gaten in het gras. Waarschijnlijk groeven ze nesten op van gele weidemieren, want deze vogels eten vooral mieren. De lichtschuwe miertjes die niet zijn opgegeten kruipen zo snel mogelijk weer in de grond. Daarom was er in de gaten niets meer te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant