Foto: PR
Foto: PR
DEFINITIEVE UITSLAG

Water Natuurlijk grootste partij HHSK

Algemeen 1 keer gelezen

Bergschenhoek / Bleiswijk - Water Natuurlijk is de grootste partij geworden bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Water Natuurlijk kreeg bijna twintig procent van de stemmen. In het algemeen bestuur behoudt de partij zes zetels. 

De tweede partij, de VVD blijft de tweede partij maar levert één zetel in en gaat naar vier zetels. De Partij van de Arbeid behoudt drie zetels. Ook nieuwkomers BBB en Partij voor de Dieren komen met drie zetels per partij nu in het algemeen bestuur. Bekijk de verdeling van de overige zetels in de tabel hieronder. Woensdag 15 maart zijn er 254.236 stemmen uitgebracht op kandidaten voor de categorie ingezetenen van het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om de 26 beschikbare zetels te verdelen. Dat zijn ruim 10.000 stemmen meer dan bij de vorige verkiezing in 2019. 

Donderdagochtend, 23 maart 2023, heeft het centraal stembureau tijdens een openbare zitting de uitslag officieel vastgesteld. In het proces-verbaal is vastgelegd dat de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen. 

Vervolgprocedure
Nu de uitslag van de verkiezing definitief is vastgesteld, dienen de gekozen leden hun benoeming te aanvaarden. Daarnaast moeten ze een opgave doen van hun openbare betrekkingen (nevenfuncties) en de leden die niet al in het algemeen bestuur zitten, moeten een uittreksel uit de Basisregistratie persoonsregister overleggen. Deze papieren vormen de zogenaamde geloofsbrieven, aan de hand waarvan een commissie uit het huidige algemeen bestuur kan onderzoeken of ze voldoen aan de wettelijke vereisten voor het lidmaatschap voor het algemeen bestuur, met andere woorden of deze leden kunnen worden toegelaten.

De laatste vergadering van het ‘oude’ algemeen bestuur is op 27 maart 2023, vanaf 19.30 uur. In die vergadering zal het onderzoek van de geloofsbrieven plaatsvinden. Op 30 maart 2023, vanaf 19.00 uur zullen vervolgens de toe te laten leden in het algemeen bestuur worden geïnstalleerd. Daarbij leggen zij de eed of de verklaring en belofte af. 

Formatie
De fracties gaan nu aan de hand van de verkiezingsuitslag onderling bepalen welke leden zij zullen voordragen voor het dagelijks bestuur. Deze coalitieonderhandelingen kunnen enige weken in beslag nemen. Het algemeen bestuur kiest uiteindelijk een nieuw dagelijks bestuur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant