Rutger (geheel links) en Patrick (daarnaast met camera) volgen Piet van der Burg (geheel rechts) al maanden voor de serie Van bloemzaadje tot Vaticaanstad: Bedankt voor de bloemen! (Foto: Martine van Went)
Rutger (geheel links) en Patrick (daarnaast met camera) volgen Piet van der Burg (geheel rechts) al maanden voor de serie Van bloemzaadje tot Vaticaanstad: Bedankt voor de bloemen! (Foto: Martine van Went)

RTV Lansingerland gaat op reis

Algemeen

Lansingerland - Presentator Rutger Hillenaar en cameraman Patrick van Uffelen van mediapartner RTV Lansingerland hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan een bijzondere documentaire: ‘Van bloemzaadje tot Vaticaanstad: Bedankt voor de bloemen!’

In de docu volgen ze dorpsgenoot Piet van der Burg, de man achter alle bloemen op Sint-Pietersplein in Vaticaanstad tijdens de bekende paastoespraak van de paus. “Tijdens de documentaire volgen wij Piet vanaf het moment dat hij langs kwekers en sponsors gaat met de vraag of ze weer belangeloos bloemen willen schenken, hoe hij de eerste schetsen en ideeën op papier zet, de zegening van de bloemen in de Keukenhof, maar natuurlijk ook de reis naar Rome zelf”, vertelt Rutger. Om dat laatste stukje van het hele proces vast te leggen, vliegen Rutger en Patrick mee naar Vaticaanstad. Het tweetal heeft er veel zin in. “We weten precies wat we willen”, zegt Patrick, die niets aan het toeval overlaat. Het volgen van Piet verloopt gelukkig soepel en heel natuurlijk. “Hij heeft al heel wat televisie-ervaring en dat merk je”, zegt Rutger. “Zo was Piet ook verantwoordelijk voor de bloemenpracht tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Hij is daarnaast een heel makkelijke prater, maar ook een eerlijk, open en emotionele man. Toen ik hem vroeg naar zijn ontmoeting met de paus, brak hij eventjes. Het schudden van de hand was voor Piet een onbeschrijfelijk moment en een enorm warm gevoel.”

Vier afleveringen
Er zijn al zo’n tien draaidagen geweest en de documentaire staat voor een groot deel in de steigers. Er is uren gefilmd en alles wordt zorgvuldig door Patrick en Rutger gemonteerd. “Er blijven uiteindelijk vier delen van zo’n twaalf minuten per aflevering over”, zegt Patrick. De serie wordt uitgezonden op de kabelkrant van RTV Lansingerland en Hart van Lansingerland, het Youtube-kanaal van RTV Lansingerland en zal tevens te zien zijn op de regionale zender TV Rijnmond.

Race tegen de klok
Het laatste staartje van de documentaire filmen en monteren zal nog kunst- en vliegwerk worden. Een race tegen de klok. Het slotstuk moet natuurlijk snel op de buis. Zorgen over de techniek heeft Patrick niet: “We hebben de afgelopen jaren goed kunnen investeren in opname- en cameraspullen. Op locatie werken we met een compacte camera en kleine microfoontjes, dat is heel erg handig.” Patrick benadrukt nog eens zijn waardering voor de gemeenteraad van Lansingerland. “Mede dankzij de steun vanuit de gemeente Lansingerland, kunnen wij dit soort mooie tv-programma’s maken. Niet alleen documentaires zoals deze, maar bijvoorbeeld ook ons weekjournaal vanuit een professionele televisiestudio”, aldus Patrick.

Meer documentaires
De redactie van RTV Lansingerland wil de komende jaren nog veel meer mooie reportages maken van bijzondere dorpsgenoten uit Lansingerland. Daarvoor blijven ze dichter bij huis, zoals ze dat eerder al eens deden met de serie ‘Onvoltooid Bevrijd, Oorlogsverhalen uit Lansingerland’.

De eerste aflevering van ‘Van bloemzaadje tot Vaticaanstad: Bedankt voor de bloemen!’ is vanmiddag te zien om 17.00 uur. Daarin maakt de kijker kennis met Piet. Waarom is hij aangewezen als bloemarrangeur? En hoe is het om de paus te mogen ontmoeten?


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 12 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 15 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 17 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 18 uur geleden

Uit de krant