“Ik wil graag iets betekenen bij zo’n grote verandering als de geboorte van een kindje”, aldus Elzelien over haar missie.
“Ik wil graag iets betekenen bij zo’n grote verandering als de geboorte van een kindje”, aldus Elzelien over haar missie.

Mijn job is top: MamaCoach Elzelien van Zwienen

Algemeen 358 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Sport loopt als een rode draad door het leven van Elzelien van Zwienen. Als MamaCoach begeleidt zij vrouwen tijdens en na de zwangerschap op een sportieve manier. “Alle studies en opleidingen die ik gevolgd heb komen nu samen. Het is heel mooi dat ik iets kan betekenen in de fase waarin er voor mensen zoveel verandert”, zegt Elzelien.

Door Andrea van der Houwen

Vanuit ECB Sport, door Elzelien in 2011 opgericht, ging zij steeds meer vrouwen tijdens  en na de zwangerschap sportief begeleiden. “Ik ging op zoek naar een overkoepelende term die de lading dekte van de verschillende lessen die ik aanbood en dat werd ‘de MamaCoach’”, zegt Elzelien. “Ik bracht daarmee mijn werk helemaal terug naar de basis,  daar waar echt mijn passie ligt: het persoonlijke contact met vrouwen in de levensfase van zwangerschap en moeder worden. Er is dus wel een stukje sport gebleven, maar ik heb dat aangevuld met yoga, massage en de voorbereiding op de bevalling.”

Elzelien groeide op in een tuindersgezin en was veel buiten. “Ik was ook al jong met sport bezig. Elke dag deed ik wel iets waarmee ik in beweging was, van ballet en  mountainbiken tot klimmen en fitness. Mijn moeder ging altijd zwemmen en mijn vader stond bekend als ‘de sterkste en de snelste man van Berkel’. Als klein meisje ging ik al samen met hem hardlopen.” Na de middelbare school studeerde Elzelien Nederlands aan de universiteit van Leiden en naast het lesgeven schoolde zij zich ook op het gebied van theater. “Via een loopbaancoach ontdekte ik een grote affiniteit met sport te hebben.” Intussen kreeg Elzelien een gezin met een zoon en een dochter. “Aan het eind van de zwangerschap van onze oudste, zat ik in ons huis op de bank naar buiten te kijken en zag ik alsmaar hardlopers voorbijkomen. Kort na de bevalling had ik zo’n behoefte om ook naar buiten te gaan om lekker te bewegen en mijn hoofd leeg te maken. En ik kon toch in elk geval wel iets met mijn armen doen in de sportschool, dacht ik. Of het goed was wat ik deed wist ik niet en het werd voor mij een soort onderzoeksvraag. Aan de hand daarvan ben ik diverse opleidingen gaan volgen op het gebied van mama’s en sport en kreeg ik gaandeweg antwoord op mijn vragen. De volgende stap was snel gemaakt: het begeleiden van vrouwen bij de zwangerschap met sporten en yogalessen. Het is supergaaf als zij ook na de bevalling terugkomen om te sporten of voor de babymassage. Dan zie ik hen opeens als moeder!  Wat ik ook ontzettend leuk vind om te zien is dat in de loop van de jaren tussen de deelnemende vrouwen heel wat vriendschappen zijn ontstaan.

Elzelien heeft een grote wens voor de toekomst: Het Mama Café Lansingerland, een  inloop koffieochtend die zij samen met anderen opstartte en al zeven jaar bestaat, uitbreiden naar gemeentelijk niveau. “Ik zou graag zien dat het wordt opgenomen in een programma van de gemeente Lansingerland net zoals ‘Coalitie Kansrijke Start’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.”

Volgend jaar begint Elzelien sowieso aan een nieuwe uitdaging: Lesgeven aan een opleiding voor trainers over bevallingsvoorbereiding. “De cirkel is dan voor mij rond. Met een stukje docentschap de kennis weer doorgeven aan andere trainers.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant