Gert van Hoef ging op zijn dertiende voor het eerst achter een orgel zitten maar bleek wel over enige aanleg te beschikken! (Foto: PR)
Gert van Hoef ging op zijn dertiende voor het eerst achter een orgel zitten maar bleek wel over enige aanleg te beschikken! (Foto: PR)

Oranjeconcert van toporganist Gert van Hoef

Algemeen 2 keer gelezen

Zaterdag 29 april is in de Dorpskerk aan het Koningshof in Pijnacker een concert van de jonge aanstormende organist Gert van Hoef uit Barneveld. Het Oranjeconcert dat wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Dorpskerkorgel Pijnacker in samenspraak met de Oranjevereniging Pijnacker begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang is een collecte ter ‘bestrijding’ van de kosten!

Het programma ziet er als volgt uit: ‘Gelukkig is het land’ - samenzang vers 1 & 4  – Gert van Hoef (1994-); Meine Seele erhebt den Herren – BWV 648 – J.S. Bach (1685-1750); Fuga in c moll – BWV 574 - J.S. Bach (1685-1750); Fantasie over Psalm 124 : 1, 4 - J. Propitius (1953-); Introsong uit ‘Kuifje’ - Tom Szczesniak (1948-); Marche Solenelle - A. Mailly (1833-1918); Preludium over Psalm 46 – K.J. Mulder (1930-2008); Variaties – J. Bonnet (1884-1944); Gavotte – W. Boyce (1711 – 1779) en tot slot Fantasie over ‘Het Wilhelmus’ - samenzang vers 1 & 6 – J. Zwart (1877-1937).

Aanleg
Gert van Hoef is op 17 juni 1994 geboren in Barneveld. Hij groeide op zonder zich specifiek bezig te houden met muzikale activiteiten. Pas op dertienjarige leeftijd ontdekte hij het orgel en raakte hij enthousiast door het inspirerende spel van zijn opa, die hem wegwijs maakte op het instrument. Al snel bleek Gert over aanleg te beschikken, wat voor zijn ouders een reden was om hem een orgel te geven. De eerste maanden speelde Gert op zijn huisorgel zonder dat hij les kreeg. In juni 2008 ontving hij zijn eerste orgellessen van mevrouw Daamen, organiste en koorbegeleidster in Barneveld. Reeds in januari 2009 deed Gert mee aan het Interclassicmusic Orgelconcours bij Johannus Orgelbouw in Ede. Hij drong meteen door naar de finale die gehouden werd tijdens de familiedagen in Hardenberg. Daar behaalde hij de eerste prijs binnen zijn leeftijds- en muziekcategorie. Vanaf januari 2010 ging hij orgellessen volgen bij de bekende Voorthuizense concertorganist Evert van de Veen. In de anderhalf jaar dat hij les kreeg van Evert kwam zijn muzikaliteit tot bloei en ontwikkelde hij zijn repertoire zowel in de breedte als in de diepte.
Feike Asma-Concours
In juni 2010 werd hij benoemd tot organist in de kerk van de Hervormde gemeente te Voorthuizen, waar hij ongeveer acht jaar de gemeente heeft mogen begeleiden. In augustus 2010 won hij het Feike Asma-concours bij Johannus Orgelbouw. In 2011 werd hij daar tweede. Vanaf september 2011 kreeg Gert orgellessen van de Amersfoortse organist Herman van Vliet, ter voorbereiding op zijn conservatoriumstudie. Na op 1 juli zijn toelatingsexamen te hebben gedaan, studeerde Gert vanaf september 2013 hoofdvak orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg zijn orgellessen in de Westerkerk te Amsterdam. Als bijvak kreeg Gert pianolessen bij Katy Satur en Wim Voogd. Ook hebben twee jaar lang privélessen muziektheorie door de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini zijn vruchten afgeworpen.

In de herfst van 2014 heeft Gert zijn eerste cd opgenomen vanuit de Saint-Martin kerk in Dudelange. Op 27 juni 2015 wint Gert het Govert van Wijn Orgelconcours, dat jaarlijks plaatsvindt in de Grote Kerk te Maassluis. Op 21 juni 2017 deed Gert eindexamen op het majestueuze Müller-orgel in de St. Bavo te Haarlem. Dit betreft het eindexamen orgel voor zijn ‘Bachelor Oude Muziek’ . De jury was zeer onder de indruk en kende hem een 8,5 toe op een schaal van 10. In de zomer van 2018 heeft Gert zijn studie aan het conservatorium afgerond en behaalde hij zijn einddiploma. Al sinds het prille begin van zijn orgelcarrière plaatst Gert video’s van zijn orgelspel op Youtube. Mede daardoor geniet hij grote bekendheid en geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland. In de periode 2020-2021 heeft Gert zich voornamelijk gericht op het geven van livestream-concerten via YouTube.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 1 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 4 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 6 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 20 uur geleden

Uit de krant