Hesje aan en fietsen maar! (Foto: AN)
Hesje aan en fietsen maar! (Foto: AN)

Praktisch verkeersexamen: “Toch wel een beetje spannend”

Algemeen 2 keer gelezen

Bergschenhoek – Dinsdag- en woensdagochtend fietsten 238 kinderen uit 11 groepen 7 van zeven verschillende basisscholen door Bergschenhoek voor het nationale VVN praktisch Verkeersexamen. 

De kinderen hebben eerst een theorie-examen gedaan, waarbij zij 25 vragen, vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier, moesten beantwoorden. Daarbij wordt getest of de kinderen de verkeerskennis voldoende beheersen, goed inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Daarna volgt dus het praktisch examen. Natuurlijk is het belangrijk dat je op een veilige fiets rijdt, dat is de basis om veilig te kunnen fietsen. Want in Nederland wordt behoorlijk veel gefietst. Een veilige fiets moet aan 15 punten voldoen, zoals een goed werkende bel en verlichting, reflectoren en banden met voldoende profiel, en als dat zo is dan krijgt de fiets de OK-sticker van Veilig Verkeer Nederland. Elk jaar dragen duizenden mensen hun steentje bij om ervoor te zorgen dat het VVN praktisch Verkeersexamen georganiseerd kan worden. 

Op veel plekken wordt dat gedaan door de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Zij onderhouden het contact met de scholen, maken een goede route, en zoeken ouders en andere vrijwilligers die langs de route willen staan om de leerlingen te beoordelen. In Bergschenhoek zijn dat Chris Schouten en Annet Wit. “De route loopt iets anders dan vorig jaar”, vertelt Annet. “We hebben geprobeerd de nieuwe wijken er een beetje bij te betrekken en de buurten waar veel kinderen wonen en fietsen in de route op te nemen. We wilden ervoor zorgen dat alle kinderen mee konden fietsen, ook nieuwkomers die niet zo gewend zijn om te fietsen en Bergschenhoek nog niet zo goed kennen. Eén jongen was verdwaald, dus die heb ik net opgehaald. Hij mag het later nog een keer proberen.”

Maurice en Evy, die op CBS Boterdorp zitten, vinden het wel een beetje spannend, maar omdat ze de route al een keer hebben geoefend met de klas en ook nog een paar keer zelf, denken ze dat het wel gaat lukken. Alle kinderen worden gekoppeld aan een nummer en krijgen een hesje aan. Langs de route zijn acht controleposten waar gekeken wordt of de kinderen de kennis en verkeersregels ook in de praktijk brengen en of ze zich op de weg veilig en verantwoord gedragen en goed kunnen inspelen op verkeerssituaties die zich op de route voordoen. Zo wordt er onder meer gekeken of de leerling zijn of haar hand uitsteekt en goed naar links en naar rechts kijkt en zo nodig voorrang verleent. Als de kinderen zich meer dan drie keer niet aan de regels houden zijn ze helaas niet geslaagd. Maar uiteindelijk hebben alle kinderen het verkeersdiploma in hun zak! Twee kinderen mogen de route nogmaals fietsen met een vrijwilliger, omdat zij de route niet helemaal kenden. 30 vrijwilligers hebben geholpen om het fietsexamen mogelijk te maken. 

Eén van hen is Bas Hoek, de opa van Mila die op de Pius X zit: “Ik had me twee jaar geleden al opgegeven, maar toen kwam corona er tussendoor fietsen. Dit jaar zei mijn dochter: je wilde toch helpen? Toen heb ik Chris gebeld en werd ik meteen ingedeeld. Ik heb ook geholpen met de fietscontrole. Ik vind het contact met de kinderen heel leuk en de angstige gezichtjes die je dan ziet omdat ze zich afvragen of hun fiets wel in orde is. Een paar fietsen hadden een kleine reparatie nodig voordat ze konden worden goedgekeurd. Dinsdagochtend zat ik bij de eerste controlepost en het was ontzettend koud. Een lieve mevrouw die in de buurt woonde kwam koffie met koek brengen. Nu sta ik bij de start en probeer ik de kinderen een hart onder de riem te steken. Dat is heel leuk. Soms zijn er kinderen die nog niet zo lang in Nederland zijn. Die zijn heel zenuwachtig en dan maak ik even een praatje om ze een beetje af te leiden en op te peppen. Het is iets heel anders dan het werk dat ik als docent op een middelbare school deed en ik vind het belangrijk dat we de kinderen op deze manier helpen op een veilige manier hun weg te vinden in het verkeer!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 15 minuten geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 1 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 19 uur geleden

Uit de krant