Afbeelding
COLUMN

Drempels

Algemeen

Soms rijd ik een extra rondje op de rotonde als ik in mijn achteruitkijkspiegel een auto zie die ‘bovenop mijn lip’ zit. Te laat. Rijdend op de Rottebandreef zie ik achter mij iemand met beduidend meer haast dan ik. Op een recht stuk - zo langzaam ga ik trouwens echt niet hoor – neem ik gas terug en laat ik hem passeren. 

Vrij baan voor de bumperklever met zijn wedstrijdje ‘hoe sloop ik mijn auto’. De bestuurder jakkert alsof er geen drempels bestaan en sjeest er als een gek overheen. De onderkant van de auto raakt af en toe het wegdek. 

Raar woord eigenlijk, drempel. In dit geval wordt er een snelheid beperkend obstakel op de openbare weg mee bedoeld. Eenmaal weer thuis kijk ik in de Van Dale. Die geeft naast de uitleg ‘onderdwarsstuk van een deurkozijn’, oftewel dorpel, ook de figuurlijke betekenis: ‘belemmering’.

Mijn gedachten dwalen af. Ook in het dagelijks leven stap je – meestal ongemerkt - over heel wat ‘drempels’ heen. Het begint al als je voor het eerst naar school gaat. De allereerste stap over de drempel van de schooldeur staat symbool voor het begin van een periode waarin je je talenten gaat ontwikkelen. De ene na de andere uitdaging komt voorbij: de eerste keer trakteren, mee op schoolreis, verkeersexamen op de fiets, een spreekbeurt en de cito toets, gevolgd door presentaties en examens op de middelbare school. Telkens opnieuw een uitdaging. Het gaat maar door, de zwemdiploma’s, een vervolgopleiding, op kamers wonen, stages, solliciteren en in het werkzame leven dit alles nog eens in het kwadraat. 

De drempels worden hoger en hoger en soms eenvoudigweg té hoog. Even terugschakelen dan maar, daar hoef je je niet voor te schamen. Al kan dat op zichzelf ook alweer een behoorlijk obstakel zijn. 

De een heeft het van nature in zich om op tijd aan de noodrem te trekken. Een ander moet eerst helemaal vastlopen om tot het inzicht te komen even gas terug te nemen of misschien een compleet andere route te kiezen. Voor mijn bumperklever was in elk geval geen drempel te hoog. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 7 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 10 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 11 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 13 uur geleden

Uit de krant