Afbeelding
COLUMN

Teamsport

Algemeen 101 keer gelezen

“Het leukste van voetbal is toch het scoren”. Dat zegt - nota bene zelf verdedigende speler geweest - Ronald Koeman in een interview. Tijdens alle commotie rondom het EK Voetbal en de uitschakeling van Oranje herinner ik mij opeens deze quote uit een dagblad.

Ik stopte acuut met lezen en dacht: oh ja? Ik stelde mij voor of je zou kunnen meten hoe het eigenlijk voelt om te scoren. Om dan vervolgens de gevoelens te meten bij een keeper die een doelpunt weet te voorkomen, een middenvelder die een stevig duel wint en een verdediger die een schot van een aanvaller pareert. Want zeg nou eerlijk, het kan toch niet zo zijn dat alle niet-scorende-medespelers in een voetbalteam, of bij elke andere balsport, puur mechanisch en als robots hun bewegingen maken zonder daar iets bij te voelen?

Waarom worden aanvallers trouwens altijd zoveel meer in de schijnwerpers gezet door hun omgeving en opgehemeld in de media? Er bestaan zelfs serieuze lijstjes van topscorers en grafieken met percentages van de zogenaamde ‘schotconversie’. Bij dit laatste verhoudt zich het aantal schoten van een speler op het doel tot het aantal treffers, ik moest het even opzoeken. Maar terwijl wij dit lezen weten we toch allemaal wel dat spitsen nergens zijn zonder een goed spelend team om zich heen? Ik dacht toch echt dat er bij de pupillen al ingepeperd werd dat je ‘met z’n allen’ een wedstrijd wint en dat de bal eerst ergens anders vandaan moet komen voordat ze er in de voorste gelederen iets moois mee kunnen doen.

Je ziet het ook in het dagelijks leven. Mensen in de voorste linie halen in hun werk de schouderklopjes en de punten binnen, maar hun ‘aangevers’ blijven vaak op de achtergrond terwijl zij vast en zeker net zo’n voldaan gevoel hebben als een gezamenlijke missie geslaagd is. Omgekeerd werkt het ook. Als je ‘verliest’ heeft dit ook zijn weerslag op anderen die hun steentje bijdragen. Dan troost je elkaar. Was dat niet waarom we kinderen stimuleren om een teamsport te gaan doen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant