Woonwagenbewoners demonstreerden afgelopen week voor het gemeentekantoor. (Foto: Spa Media)
Woonwagenbewoners demonstreerden afgelopen week voor het gemeentekantoor. (Foto: Spa Media)

Raad praat over woonvisie, woonwagenbewoners willen tien extra wagens

Algemeen 358 keer gelezen

Lansingerland– ‘Een plek voor iedereen’, dat is het doel van de Woonvisie 2021-2025. De woonvisie laat zien wat de komende jaren de woonopgave is van de gemeente en stelt een stip op de horizon over 10 jaar, maar kijkt ook verder richting 2040. In de gemeente Lansingerland is er grote behoefte aan gelijkvloerse woningen voor senioren, aan betaalbare woningen voor lage, - en middeninkomens en aan eengezinswoningen. De gemeente Lansingerland ziet het als een verantwoordelijkheid en uitdaging om in de behoefte te voorzien en te verbinden aan samenhangende opgaven zoals mobiliteit, economie, duurzaamheid en vraagstukken uit het sociaal domein.

Deze Woonvisie wordt uitgewerkt naar een Uitvoeringsprogramma. De Woonvisie en het uitvoeringsprogramma vormen de basis voor toekomstige nieuwbouwontwikkelingen, Prestatieafspraken en andere projecten die woon gerelateerd zijn. Tijdens de vergadering van de raadscommissie de afgelopen week, spraken drie insprekers in over de woonvisie. Niels van de Lubbe, was verbaasd dat de driehoek Noordpolder in de woonvisie vermeld staat als ontwikkellocatie voor woningbouw, zonder nader uitleg, terwijl het college heeft aangegeven dat de plannen on hold worden gezet en er eerst aan het vertrouwen en participatie met de bewoners gewerkt gaat worden. Volgens hem getuigt dit niet van oprechte intenties. Herman Massing spreekt namens de bewoners van woonwagenkamp Meerweg en vraagt om uitbreiding van de huidige woonwagencentrum, met 10 extra wagens. Aart Bergwerff spreekt de commissie toe over het aantal beschikbare woningen. Hij vindt het jammer dat starters met een smalle beurs, waaronder zijn dochter, niet in aanmerking komen voor een betaalbare woning in Lansingerland. De gemeente waar ze zijn opgegroeid en graag zouden willen terugkeren. Gezien de laatste cijfers bestaat Lansingerland uit 62.384 inwoners. 83% van de huidige woningvoorraad van Lansingerland, bestaat vooral uit eengezinswoningen. Voor gezinnen is dit ideaal, maar niet passend voor de groeiende groep emtynesters/senioren en de groep jongvolwassenen. Deze twee groepen bestaan in totaal uit 12.266 huishoudens. 73% van de woningvoorraad bestaat uit koopwoningen, waarbij de gemiddelde woningprijs € 457.300 is. Dit ligt boven het provinciale gemiddelde van € 389.000. Verder bestaat 19% van de huidige woningvoorraad uit sociale huurwoningen. Daarvan is 45% een appartement en 55% eengezinswoning. De totale behoefte voor woningen tot 2040 is ongeveer 8.330 woningen. In de gemeente Lansingerland is er met name behoefte aan gelijkvloerse woningen. Mede door de vergrijzing is er tot 2030 behoefte aan 1925 woningen en in 2040 zal dit oplopen naar 4.170. Op regionaal gebied is er met name behoefte aan grondgebonden (koop)woningen. Tot 2030 is er behoefte aan 2.870 woningen. De behoefte zal in 2040 oplopen tot 4160 woningen. Op het gebied van koopwoningen, zal met name vraag zijn naar het segment €225.000,- tot €325.000,-. De behoefte (tot 2040) aan sociale huurwoningen is 2.145, verdeeld in 770 eengezinswoningen en 1.375 gelijkvloerse woningen.
De lage,- en middeninkomens met een inkomen tot ca. €55.000,- hebben het moeilijk op de woningmarkt. De gemiddelde koopwoning in Lansingerland kost €457.300,-. Om hiervoor in aanmerking te komen, is een gezamenlijk inkomen van ca. €80.000,- nodig. Daarbij komt nog dat in Lansingerland in 2021, 25% van de koopwoningen een verkoopwaarde heeft onder de NHG-grens van €325.000,- Hiervoor is wel een gezamenlijk inkomen nodig van €63.000,-. Er zijn in Lansingerland dus weinig koopwoningen beschikbaar voor de lage, - en middeninkomens. Daarnaast mag je om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen als huishouden niet meer verdienen dan maximaal €44.665 (prijspeil 2021). De groep inwoners met het inkomen tussen de €44.665,- en €55.000,-, heeft weinig mogelijkheden. Aan de ene kant omdat er weinig aanbod is in het koopsegment, maar ook omdat er in Lansingerland weinig betaalbare woningen zijn in de vrije sector huur.

Vergrijzing
Lansingerland staat aan de vooravond van een demografische transitie waarbij de vergrijzing steeds meer toeneemt. De gezinnen worden ‘ouder’; kinderen gaan uit huis (worden starters), ouders vergrijzen en worden emptynesters. In 2030 zijn er 30% meer 65-plussers dan nu. In 2040 is het aantal 70-plussers zelfs verdubbeld. In vergelijking met andere gemeenten in het land valt de vergrijzing mee, maar deze ontwikkeling verdient aandacht, omdat de huidige woningvoorraad van Lansingerland met name bestaat uit eengezinswoningen. Er ontstaat dus een behoefte aan een ander woningtype in Lansingerland. Een mogelijk effect van de vergrijzing is dat emptynesters blijven wonen in hun eengezinswoning, wat de doorstroming belemmert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant