Afbeelding

College krijgt huiswerk Bleizo-West

Algemeen

Bleiswijk - Het college van Lansingerland heeft huiswerk gekregen van de gemeenteraad wat Bleizo-West betreft. Een motie van het CDA Lansingerland, de VVD en GroenLinks werd in de gemeenteraad vorige week donderdag met algemene stemmen aangenomen, ondanks weerstand van de verantwoordelijk wethouders Simon Fortuyn (grote projecten) en Michiel Muis (wonen).

Om te mogen bouwen op Bleizo-West moet de provincie bereid zijn de bestemming te wijzigen van bedrijventerrein naar woningbouw. Om die afweging te kunnen maken heeft de provincie om een aantal onderzoeken en stukken gevraagd. Zo moet er een alternatieve locatie komen voor de drie windturbines die op het terrein gepland staan, moet de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het woningbouwprogramma worden onderbouwd, aangetoond worden dat de gereserveerde ruimte voor het bedrijventerrein niet nodig is en diverse onderzoeken gedaan worden naar de leefomgeving en de kosten om die gezond te houden. Jan Willem van den Beukel (CDA) wilde met de motie het project verder helpen. “Als het aan ons ligt komen er geen 5000 woningen maar richten we het gebied in voor onderwijs, onderzoek en innovatieve bedrijvigheid. Maar we moeten wel voortgang blijven maken, want nu gebeurt er al anderhalf jaar niets. Zoals mijn collega Ivo de Graaf van de VVD terecht zei moeten we niet in een scenario terechtkomen waarin we weer 20 jaar bezig zijn met allerlei plannen, zoals bij Wilderszijde.” De afgelopen tijd liep de spanning tussen de provincie en gemeente rondom Bleizo-West op, waarbij het college zonder de gevraagde onderzoeken en stukken probeerde de bestemming van het gebied te wijzigen. “Openlijk roepen dat je gokt op een ander provinciebestuur na de verkiezingen van 15 maart heeft de relatie niet verbeterd”, aldus Van den Beukel. “Nu hebben we als raad vinger aan de pols en hebben we gevraagd om tenminste tweemaandelijks een rapportage over de voortgang te ontvangen van het college.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 16 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 19 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 20 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 22 uur geleden

Uit de krant