Jan in 't Veld (links) overhandigt Concordia-voorzitter René van Rooijen het euphonium. Rechts Ko Eradus, penningmeester van Concordia.
Jan in 't Veld (links) overhandigt Concordia-voorzitter René van Rooijen het euphonium. Rechts Ko Eradus, penningmeester van Concordia.

Concordia ontvangt oud instrument van voorzitter historische vereniging

Algemeen 3 keer gelezen

Bergschenhoek - Muziekverenging Concordia heeft een oud euphonium ontvangen uit handen van Jan in ‘t Veld. Het instrument lag te verstoffen op de zolder van de voorzitter van historische vereniging Den Berchsen Hoeck. Het instrument is om twee redenen van harte welkom: de muziekvereniging bouwt aan een tentoonstelling vanwege het 85-jarig bestaan én ze gaan starten met een nieuw project.

“Vorig jaar was ik tijdens Koningsdag in het dorp om naar het leerlingenorkest te kijken en daar liep ik Jan in ‘t Veld tegen het lijf”, vertelt René van Rooijen, voorzitter van Muziekvereniging Concordia. “Ik ken hem als voorzitter van de historische vereniging Den Berchsen Hoeck. We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij nog een euphonium op zolder had liggen. Hij was ooit betrokken bij een muziekvereniging in het Rotterdamse en daar had hij een instrument aan overgehouden. Het lag nu te verstoffen. Hij zei spontaan: ‘Misschien is dat wel iets voor jullie!’ Waarop ik op mijn beurt zei: ‘Dat denk ik wel!’

René en Jan spraken af dat ze een moment zouden zoeken om het instrument over te dragen. Aangezien Jan vaak als vrijwilliger in het buitenland is, heeft dat even geduurd. Maar nu is dus het moment aangebroken dat het echt gaat gebeuren. “Om meerdere redenen is dit een interessant gebeuren”, vervolgt René. “We willen als vereniging goed contact houden met de historische verenging omdat wij volgend jaar 85 jaar bestaan. We willen bekijken of we samen met de historische vereniging een tentoonstelling in de Cultuurfabriek kunnen organiseren met fotomateriaal van 85 jaar Concordia. Wellicht kan dat in de vorm een Cultuurproeverij, waarin we proberen iedere keer een andere vorm van cultuur te belichten. Bij de tentoonstelling willen we ook een boekje maken over het 85-jarig bestaan van Concordia.” 

Daarnaast is het instrument interessant, omdat de muziekvereniging dit najaar start met het project ‘Muziek maken met volwassenen’ (MMMV). Dit houdt in dat mensen tussen de 18 en 99 jaar kunnen deelnemen aan een project om een muziekinstrument te leren bespelen. René gaat verder: “Om de twee weken zal er op zaterdagochtend klassikaal les worden gegeven, in totaal tien keer en de elfde keer is dan een slotuitvoering. Het betreft een muziekmethode waarbij je vanaf de eerste noot al in de groep speelt. Het is niet nodig om noten te kunnen lezen of een eigen instrument te hebben, dat kan men in bruikleen krijgen van de vereniging, zoals dus deze euphonium. Er zijn verschillende redenen om hieraan mee te doen: als je eigen instrument al twintig jaar op zolder ligt, is het een mooie gelegenheid om het musiceren weer op te pakken. Als je je hele leven hebt gedacht: ik wil een instrument leren bespelen, maar het is er nooit van gekomen of het mocht niet van papa en mama omdat ze het niet konden betalen of het niet belangrijk vonden: dan is dit je kans! In Gouda hebben zich voor dit project 37 mensen aangemeld. Hoe leuk is dat?” Het ‘nieuwe’ oude euphonium komt dus als geroepen, omdat het merendeel van de muzikanten een instrument in bruikleen krijgt. “Het is ook erg leuk om verschillende mensen allerlei verschillende instrumenten te laten bespelen”, vindt René. “Dan klinkt het al als een echt orkest.” Na het afsluitende concert hoopt René dat mensen enthousiast zijn geworden over het spelen en ze zich bij het leerlingenorkest willen aansluiten. “Dan wordt het orkest ook wat gemêleerder. Leerzaam voor de jongeren en ook wat oudere leerlingen voelen zich wat meer thuis”, besluit René.

Voorproefje beleven? Kom dan naar het Lenteconcert op zaterdagavond 18 maart in het gemeentehuis. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van Concordia.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant