Van links naar rechts: Lilian, Yvonne en Marianne.
Van links naar rechts: Lilian, Yvonne en Marianne.

Lever je oude mobiel in voor het goede doel

Algemeen 5 keer gelezen

Lansingerland – Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van hun huis. Als dat in je eentje niet lukt, kun je de hulp inroepen van een professionele opruimcoach, zoals Yvonne Jacobs van Succesvol opgeruimd, Lilian de Quartel van Thuis met Lilian of Marianne Middelkoop van YA Organize. Deze drie organizers hebben ieder zo hun eigen specialisme, maar hebben voor de gelegenheid de handen ineen geslagen voor een mooie actie: het inzamelen van zoveel mogelijk oude mobiele telefoons om het werk van CliniClowns mogelijk te maken.

De meeste mensen kennen de CliniClowns wel van hun bezoeken aan zieke kinderen in ziekenhuizen, maar dat zij ook mensen met dementie in verpleeghuizen en woonzorgcentra bezoeken, is veel minder bekend. Met hun aandacht, creativiteit, muzikale improvisatie en respectvol een-op-een-contact helpen ze de mensen ontspannen, nemen gevoelens van eenzaamheid weg of brengen een glimlach op hun gezicht. De CliniClowns spelen in op de reacties van mensen met dementie en gaan mee in hun belevingswereld. “Wij kennen elkaar via via en vroegen ons af hoe we de inwoners van Lansingerland aan het opruimen konden krijgen”, vertellen Yvonne en Lilian. “Wij komen bij veel mensen thuis en natuurlijk is dat niet alleen voor de mobiele telefoons, maar we komen er toch wel heel wat tegen en je moet ergens beginnen. We willen mensen graag bewust maken van het feit dat ze vaak spullen in huis hebben die nog prima een tweede leven kunnen krijgen zonder dat ze het in de gaten hebben. En door deze kleine actie hopen we iets goeds te bereiken.” Soms kunnen smartphones nog hergebruikt worden, maar Nokia’s zijn bijvoorbeeld lastig, weet Lilian: “Dan kunnen wellicht de onderdelen worden gebruikt. De bedoeling is wel dat je voor het inleveren de simkaart eruit haalt en de gegevens verwijdert.” Yvonne maakt bij haar werk gebruik van infographics die ze zelf maakt. “Ik ben altijd met opruimmomentjes bezig en was een tekening aan het maken over mobieltjes. Toen dacht ik: wat zou je daar mee kunnen doen? Toen ik ging zoeken kwam ik deze actie van de CliniClowns tegen voor het bezoeken van mensen met dementie. Mijn moeder is onlangs ook opgenomen in De Tuinen met dementie, dus dat kon geen toeval zijn. We vinden het heel leuk dat we nu met elkaar opruimen, mobiele telefoons worden ingeleverd en dat de opbrengst ten goede komt aan mensen in de gemeente. Zo zie je goed wat het resultaat is van wat je hebt gedaan. En hoe meer mobieltjes er worden ingeleverd, hoe beter! Op die manier kunnen er meer bezoeken mogelijk gemaakt worden.”
De mobiele telefoons kunnen worden ingeleverd op verschillende plekken in Lansingerland, zoals de verzorgingshuizen die de CliniClowns gaan bezoeken, de Primera of supermarkt. Ook meerdere basisscholen doen mee aan de actie. Uiteindelijk gaan de ingezamelde mobieltjes naar Eeko, waar je zelf een goed doel mag uitkiezen, in dit geval dus de CliniClowns. Meer informatie via de mail: yvonne@succesvolopgeruimd.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 6 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 9 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 11 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 12 uur geleden

Uit de krant