Al 25 jaar kweekt Aad grootbloemige cymbidiums. Binnenkort draagt hij het bedrijf over aan zoon Frans.
Al 25 jaar kweekt Aad grootbloemige cymbidiums. Binnenkort draagt hij het bedrijf over aan zoon Frans.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Aad de Koning

Algemeen

Aad de Koning is een geboren Nootdorper die met de Pijnackerse Carla van Winden al heel lang in Bleiswijk woont. Eerst hadden ze een tuinbouwbedrijf aan de Anjerweg, met komkommers en daarna gipskruid en asters. Ongeveer 25 jaar geleden kocht Aad grond van de gemeente Rotterdam die al heel lang aan de Albert van ’t Hartweg in Bleiswijk percelen in reserve had voor kwekers die destijds weg moesten voor de uitbreiding van de woonwijk Kralingen.

Aad en Carla de Koning schakelden op de nieuwe locatie over op de teelt van grootbloemige snijcymbidiums. “Ik wilde een teelt waarbij ik niet hoefde te concurreren met kwekers in Afrika. Bij bepaalde teelten was daar niet meer tegenop te werken.”
Snijcymbidiums was een goede keuze. 25 jaar later kweekt Kwekerij Koningshof deze orchidee-achtigen nog steeds. En sinds tien jaar op een oppervlakte van rond de vier hectare. Zoon Frans kwam destijds in het bedrijf maar moest natuurlijk wel wat te doen hebben. En dus koos Aad er in samenspraak met Carla, Frans en de rest van het gezin voor om het kasoppervlak van 25.000 vierkante meter uit te breiden met 15.000 meter.
Na het gesprek geeft Aad nog even een rondleiding door het bedrijf dat is verdeeld in zeven vakken van ruim 5.000 vierkante meter. Cymbidiums hebben dan weer warmte en dan weer frisheid nodig, dus verschillen de temperaturen in de diverse afdelingen. Al met al slaagt de kwekerij er in om jaarrond grootbloemige snijcymbidiums te produceren die via rechtstreekse handel overal ter wereld worden afgezet. Gemiddeld is de prijsvorming goed, al heeft de belangrijke handel met Rusland wel een deukje opgelopen door de Oekraïneoorlog.
We zien in de kas afdelingen met allerlei kleuren bloeiende bloemen, terwijl her en der ook alleen het groene gewas te zien is. Aad vertelt dat er verschillende momenten zijn waarop de aanvoer aanzienlijk moet zijn: Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, gewone Moederdag, Franse Moederdag en zo zijn er nog wel een paar momenten in het jaar waarop er extra vraag is naar prachtige cymbidiums!
Aad is al op zijn vijftiende in de tuinbouw gaan werken. Op school kon hij totaal zijn draai niet vinden. Op de tuinbouwschool in Leidschendam zeiden ze tegen hem: of je gaat zelf weg of we schoppen je weg. Aad ging zelf wel. Werkte eerst bij een lakanthuriumtuinder in Den Hoorn en vervolgens bij komkommerkweker Geert Ammerlaan aan de Monnikenweg/Strikkade in Pijnacker. “Ik wilde zo veel mogelijk uren maken en veel geld verdienen, om zo snel als het kon zelfstandig ondernemer te worden. Toen ik een jaar of 22 was, lukte dat.”

Nieuwbouwhuis
We gaan weer terug naar de serre in het prachtige nieuwbouwhuis dat Carla en Aad drie jaar geleden hebben laten bouwen door aannemer Cor van der Sar. Die zei: ik wil je huis wel bouwen, maar je moet wel een beetje geduld hebben en me niet opjagen. Dat deed Aad de Koning dan ook niet: hij woonde op dat moment nog in de bedrijfswoning aan de andere kant van de kwekerij, waar nu zoon Frans woont met zijn partner Sophie. Aad is blij met en trots op het huis dat hij met Carla grotendeels zelf heeft bedacht en uitgetekend op een kladblaadje. Belangrijke eisen waren voor Aad: heel veel licht in huis, alle voorzieningen op de begane grond, overal hoekramen, geen bijgebouwen en een mooie serre die meteen aan de keuken grenst.
Het huis heeft een prachtige woonkamer maar de meeste tijd brengen Aad en Carla in de serre door. Met een paar verwarmingselementen kun je er ook op koude dagen prima vertoeven. Carla heeft koffie gezet en zet die met koek en cake in de serre op tafel, maar neemt vervolgens de benen. Schoonzus Alice - de echtgenote van veeman Gerard, een van de vijf broers van Aad - is zestig geworden en dat wordt gevierd met een ‘vrouwenparty’.
Aad houdt zeker ook van een feestje maar vindt het prima dat hij het mist. De volgende zondag - 19 februari - stond er ook al een mooi feest op het programma. Namelijk de viering van de negentigste verjaardag van zijn moeder Paula de Koning-Van der Maarel die met pa Geert de Koning nog zelfstandig woont aan de Dwarskade in Nootdorp, waar pa ook zijn tuinbouwonderneming had. “Mijn moeder kwakkelt wel een beetje maar pa rijdt op z’n 92ste zelfs nog auto. Iedere zondagmorgen komen we met de broers op de koffie en dan wordt er flink gekaart. Ma kaart mee en pa schenkt de koffie in.”
Alle zes zoons, Kees (65), Aad (64), Peet (63), Gerard (61), André (59) en Paul (57) - hebben het ondernemersbloed van pa De Koning door de aderen stromen. Behalve gekaart wordt bij die zondagse bijeenkomsten natuurlijk ook de lokale, regionale, nationale en internationale economische situatie even doorgenomen.
Broer en bouw/ontwikkelondernemer Peet is door zijn slechte gezondheidssituatie permanent op Curaçao gaan wonen, maar zou wel bij de viering van de negentigste verjaardag van moeders aanwezig zijn. Aad heeft grote bewondering voor hoe zijn broer zijn ziekte draagt en nog meer voor de enorme toewijding waarmee zijn vrouw Marion hem 365 dagen per jaar 24/7 bijstaat. “Daar kan ik alleen maar ontzettend veel respect voor hebben.”
De situatie van zijn broer doet hem ook beseffen hoe belangrijk gezondheid is in het leven. Aad is zelf behoorlijk gezond, al moet hij wel goed opletten vanwege dreigende ouderdomsdiabetes. Daarom laat hij de cake en de koek liggen en heeft hij het biertje verruild voor een voorzichtig wijntje. Zijn conditie houdt hij op peil door nog stevig mee te werken in het bedrijf dat dit jaar helemaal op naam komt van zoon Frans. Verder doet hij nog steeds stevig aan waterpolo bij de vereniging Nimo in Nieuwerkerk. Donderdag een intensieve training en op zaterdagavond een wedstrijd waarbij ook waterpoloërs op leeftijd elkaar niet sparen. Terwijl intussen de derde helft - dus de gezelligheid na afloop - niet uit het oog wordt verloren.
Dat je waterpolo kunt spelen met een ‘nieuwe heup’ bewijst Aad de Koning. “Perfect die kunstheup. Had ik alleen tien jaar eerder moeten laten doen. Maar goed, ik kan nu alles weer.”
Aad de Koning is een tevreden mens. Nog steeds heel gelukkig getrouwd met Carla, de jongste van de elf kinderen van Koos ‘Knor’ van Winden van de Noordweg in Pijnacker. Ze ontmoetten elkaar bij een schuurfeest aan de Overgauwseweg in Pijnacker. Aad was een jaar of 23/24 en Carla was negentien. Het klikte en ze werden een stel dat vier kinderen kreeg: Karin, Linda, Frans en Ron die op dit moment met zijn vriendin Danique een wereldreis maakt. Carla en Aad zijn in januari het stel in Argentinië gaan opzoeken, zoals ze door de jaren heen zeker in de winterperiode heel veel mooie en verre reizen hebben gemaakt.
“Ze hebben allebei hun baan opgezegd om een grote wereldreis te maken. Mooi toch dat dat tegenwoordig allemaal kan.” De beide dochters van Carla en Aad, Karin en Linda, wonen in de buurt en zijn met hun partners, Sander en Bram, verantwoordelijk voor de aanwezigheid van vijf kleinkinderen - de oudste is elf en de jongste drie - waar oma Carla en opa Aad met volle teugen van genieten. Aad de Koning hoopt in juni van dit jaar de leeftijd van 65 jaar te bereiken. Hij blijft zeker meewerken in het bedrijf, ook als zoon Frans in z’n eentje de eigenaar is, maar het is geen kwestie meer van moeten maar van mogen.
“Als tuinbouwondernemer moet je er altijd bovenop zitten en geen moment verslappen. Wat je ook teelt. Dat wordt nu Frans zijn taak. Hij draait al heel lang mee en ik heb er alle vertrouwen in dat hij het heel goed blijft en gaat doen. En met heel veel plezier. Je moet het namelijk ook heel leuk vinden. Het metselwerk van dit huis bijvoorbeeld is gedaan door twee vakmensen uit Katwijk die al voorbij de zeventig waren en nog genoten van het werk dat ze al hun hel leven deden. Zulke dingen vind ik mooi.”
Aad heeft zelf altijd ook heel veel plezier gehad in alles wat hij heeft ondernomen in zijn leven. Hard werken en leuk leven gaat wat hem betreft prima samen. Als we bij de achterdeur afscheid nemen, wijst Aad op de waterpolotas. Die staat al gereed voor het potje polo dat hij die avond gaat spelen…

Aad de Koning is helemaal happy met het nieuwe huis dat hij op ‘een kladblaadje’ zelf had ingetekend.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant