De Bleiswijkse Zoom was een van de eerste gebieden die het recreatieschap Rottemeren zo'n 55 jaar geleden ontwikkelde. (Foto: PR)
De Bleiswijkse Zoom was een van de eerste gebieden die het recreatieschap Rottemeren zo'n 55 jaar geleden ontwikkelde. (Foto: PR)

Publiekswandeling met Rotta door de Bleiswijkse Zoom

Algemeen

Bleiswijk - Zaterdag 18 februari kun je met Rotta-gidsen meewandelen rondom de waterpartijen van de Bleiswijkse Zoom en ook langs de oever van de Rotte.

De Bleiswijkse Zoom was een van de eerste gebieden die het recreatieschap Rottemeren zo’n 55 jaar geleden ontwikkelde. De polder en het veenweidegebied werd omgevormd tot bos, park, recreatieweiden en -vijvers met daardoorheen grote asfaltwegen. Ook is de Bleiswijkse Zoom het gebied dat het eerst aangepakt werd als gevolg van de essentaksterfte en achterstallig onderhoud. De vele trouwe bezoekers en passanten schrokken van de impact en de grote kaalgeslagen bospercelen. Voor Staatsbosbeheer was dit ook een leerproces en het kapproces werd steeds verfijnder en verbeterd. Nu, zeven jaar na de eerste kap, gaat er opnieuw onderhoud gepleegd worden en nemen de gidsen belangstellenden mee en vertellen over de nieuw ontstane natuurwaarden in dit gebied en de bedreigingen door de intensieve recreatie en het belang van rustgebieden voor de fauna. 

Geïnteresseerden kunnen om 09.00 uur verzamelen bij de parkeerplaats van het Zeeltje aan de Kooilaan 3 in Bleiswijk. De wandeling duurt ongeveer twee uur en een verrekijker wordt aangeraden. Kosten zijn er niet aan verbonden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant