Foto: videostill RTV Lansingerland
Foto: videostill RTV Lansingerland

Geen zicht op bewoning Hoekse Hof

Algemeen 4 keer gelezen

Lansingerland - “Onverteerbaar”, noemt wethouder Cnossen het dat de veertien starterswoningen Hoekse Hof nog steeds leegstaan. Ook nu zonder overeenstemming met de gemeente de woningen door R&H in de verkoop zijn gezet, is er geen zicht op bewoning. De ontwikkelaar komt de afspraken met de gemeente niet na en legt alle risico’s bij de startende koper. Het contract is voornamelijk een opsomming van onzekerheden en financiële risico’s voor de startende koper. Ook is niet duidelijk of een bank op deze basis een hypotheek verstrekt. 

In het voorstel staat dat starters een inspanningsverplichting hebben voor de financiering van de hypotheek. Deze inspanningsverplichting start bij ingebruikname van de woning tot vijftien jaar later. Het ontbreekt in het voorstel aan een financiële onderbouwing waaruit blijkt dat er hypotheekverstrekkers zijn die voor deze periode en voorwaarden een hypotheek willen verstrekken. 

Eerste recht van koop
Na vijftien jaar heeft de ontwikkelaar het eerste recht van koop voor het aankoopbedrag van €180.000,-. Als de ontwikkelaar de woning na 15 jaar niet terugkoopt, zijn de kopers verplicht de woning te verkopen aan andere starters voor een bedrag van €180.000,-. Als dit niet lukt krijgen zij een boete van drie keer de koopprijs. In de eerste vijftien jaar kunnen starters de koopoptie afkopen. Daarbij moet het verschil tussen de getaxeerde marktwaarde op dat moment en het aankoopbedrag aan de ontwikkelaar worden betaald. Ook worden de investeringen die starters doen, zoals de keuken die niet meegeleverd wordt, niet gecompenseerd bij verkoop aan de ontwikkelaar.

Gemeente start bodemprocedure
 In het voorstel is geen enkele ruimte voor aanpassingen om starters een reële kans op een betaalbare woning te bieden. De financiering is lastig, de haalbaarheid van de financiering onzeker en de kans op boetes groot. De gemeente ziet geen andere oplossing dan het opstarten van een bodemprocedure. In de bodemprocedure wordt een rechter gevraagd om recht te doen aan de anterieure overeenkomst uit 2016 om de doelgroep op een constructieve wijze te kunnen huisvesten. Hierbij wordt voort geborduurd op de uitspraak van het kort geding dat in mei 2022 heeft gelopen. Een gevolg hiervan is dat de woningen tijdens deze procedure leeg blijven staan.

Mediapartner RTV Lansingerland maakte eerder al een reportage over de kwestie. Bekijk de video hieronder:


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant