Mieke en Leon van het Polderhuis samen met Patrick Starrenburg (midden) van de vishandel.
Mieke en Leon van het Polderhuis samen met Patrick Starrenburg (midden) van de vishandel.

Vervroegd haring happen op de haringparty van het Polderhuis

Algemeen 186 keer gelezen

Bergschenhoek – Officieel weliswaar een paar dagen te vroeg, maar dat mag de pret niet drukken: komende zondagmiddag kunnen de bewoners van Bergschenhoek en omstreken op het terras van het Polderhuis onder het genot van een drankje genieten van de eerste nieuwe haring.

“Het idee voor een haringparty is eigenlijk ontstaan door onze samenwerking met lokale ondernemers”, vertelt Jeremy Eilbracht namens het Polderhuis. “Tijdens de lockdown konden onze gasten op hun kamer dineren. Patrick Starrenburg van Hoeckse Vis en Zeebanket leverde de vis. Nu de restaurants weer open gaan, stoppen wij met het serveren van het diner, maar we vonden de samenwerking wel erg prettig. We bedachten dat het misschien wel een goed idee was om een haringparty te organiseren. Patrick was er meteen voor in. Een evenementje in Bergschenhoek, coronaproef op het terras, zodat er zoveel mogelijk mensen van kunnen meegenieten en we ze weer een beetje blij kunnen maken. Iedereen zit toch een beetje te wachten tot we weer naar buiten kunnen en daar hoort dit ook bij. We maken er gewoon een feestje van. Laatst bestond de B&B een jaar en dat hebben we ook goed gevierd. We zijn in een heel rare tijd begonnen en moesten de boel toch op een goede manier draaiende houden. En daarbij kregen we veel lokale steun, ook van bewoners, dat is toch een steuntje in de rug. Mensen uit de buurt kwamen dan bijvoorbeeld een nachtje logeren omdat ze het Polderhuis zo leuk vinden. Mede door die mensen zijn we de crisis doorgekomen en nu gaan we vol goede moed weer verder. Het is gewoon leuk om iets te organiseren, zeker nu er ook steeds weer meer mogelijk wordt. Met de haringparty vieren we de start van het nieuwe haringseizoen, hoewel we stiekem een paar dagen te vroeg zijn. De week erop is het normaal gesproken ook Vlaggetjesdag, maar die gaat dit jaar niet door.”

Vlaggetjesdag viert de komst van de Hollandse Nieuwe in de haven van Scheveningen. Oorspronkelijk was Vlaggetjesdag de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd lagen in de haven om er vervolgens op uit te trekken om te jagen op de haring. “We gaan er gewoon een gezellig feestje van maken”, vult Starrenburg aan. “Het is de primeur voor de nieuwe haring van dit jaar. Hollandse Nieuwe wordt vanaf ongeveer mei of juni gevangen, de periode waarin de haring op zijn vetst is. Na een maand of twee begint de haring kuit of hom te vormen. Dit jaar kende een slecht voorseizoen en daardoor begint het seizoen eigenlijk pas op 16 juni, dat hangt af van onder meer het weer. Haringen eten plankton en als het zonniger is, is er meer voedsel waardoor de haringen vetter worden: mooie ronde visjes. Daardoor zit er kwaliteitsverschil tussen de Deense en de Noorse haring. Bij nieuwe haring zijn de maat en het vetpercentage belangrijk: hij moet minstens twaalf procent vet hebben. Alleen in een bepaalde korte periode kun je die geslachtsrijpe haring vangen, waarvan een deel wordt ingevroren zodat er eigenlijk het hele jaar nieuwe haring te verkrijgen is. Als een haring te groot wordt, wordt hij gebruikt voor andere doeleinden zoals rolmops en wordt dan maatjesharing genoemd. De haring wordt gekaakt en gepekeld. Bij het kaken worden met een speciaal mesje de kieuwen en de ingewanden van de haring verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen uit de alvleesklier laten de haring ‘rijpen’, waardoor de typische haringsmaak ontstaat. Dit heeft als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken. Pekelen is het conserveren van de haring door die in te leggen in zout, waardoor haring minder rauw is dan bijvoorbeeld sashimi. Haring met of zonder uitjes, dat is persoonlijk. Oorspronkelijk waren die bedoeld om een bepaalde nasmaak te onderdrukken. Vroeger kon haring aan boord niet gekoeld worden, waardoor de rijping verder ging en de smaak minder werd. Haring is niet mijn meest favoriete vis, ik houd niet zo van de structuur. Maar nieuwe haring heeft een frisse, zilte smaak, je proeft gewoon de zee! Zeker voor de liefhebber is de allereerste nieuwe haring het lekkerste dat er is. Dan proef je die pure haringsmaak.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant