Berkelaar Cas de Heus (midden) neemt de cheque in ontvangst.
Berkelaar Cas de Heus (midden) neemt de cheque in ontvangst.

Diabetes-platform zet in op voedingskennis

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - Voor mensen met type 1 diabetes is het dagelijks een flinke worsteling om goed te functioneren. Er zijn tientallen factoren die je bloedsuiker uit balans kunnen brengen, en daarmee je dagelijks functioneren. Voeding is zo’n cruciale factor. Stichting Diabetes+ breidt daarom haar platform uit met video’s en podcasts over gezonde voeding. Gesteund door het Rabo Impactfonds Zuid-Holland Midden, dat 5.000 euro beschikbaar stelt.

Het leven van Cas de Heus (49) uit Berkel en Rodenrijs stond op zijn kop toen hij in 2006 de diagnose type 1 diabetes kreeg. “Ik had moeite om mijn weg te vinden met de ziekte. Ik kende niemand met type 1 en had in die tijd veel gehad aan de ervaringen van anderen. Het voelde alsof ik opnieuw moest leren zwemmen, terwijl de badmeester nergens te bekennen was.” Het lukte, maar met heel veel gespartel. Die eenzame leerweg wilde hij niemand anders aandoen. Hij richtte de stichting Diabetes+ op, met een online kennisplatform: de Diabetes+ Academy. Het platform bleek een schot in de roos. De Heus werd overladen met enthousiaste berichten van gelijkgestemden. “Mensen waren ongelofelijk blij dat er eindelijk een verzamelplek was voor betrouwbare informatie over leven met type 1 diabetes. En een mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.” Inmiddels is er een grote community aan de stichting verbonden, die hard groeit. Met een klein team van ervaringsdeskundigen en specialisten, zoals een diëtist en diabetesverpleegkundige, produceert het team van Diabetes+ informatieve video’s, webinars en een podcast. En daarin wordt gezonde voeding binnenkort een belangrijk thema.

Voeding
“Mensen met type 1 diabetes moeten bij elke maaltijd hun koolhydraten tellen”, vertelt De Heus. Als je koolhydraten eet, stijgt de hoeveelheid suiker in je bloed. Het hormoon insuline zet die suiker om in brandstof. Bij diabetespatiënten wordt dat hormoon niet of nauwelijks aangemaakt, waardoor ze insuline moeten toedienen. “Dat moet je nauwkeurig afstemmen op wat je eet en drinkt, én op talloze andere factoren, zoals beweging en stress. Dat is best ingewikkeld. In onze podcast en video’s gaan we uitgebreid in op de rol van voeding en gezond eten bij diabetes. In de hoop dat het mensen inzicht geeft en vervolgens sterkt in hun eigen situatie.”

Het Rabo Impactfonds Zuid-Holland Midden stelt 5.000 euro beschikbaar voor de uitbreiding van het platform. Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in lokale projecten en initiatieven. Iedere vereniging of stichting in de omgeving van Delft en Midden-Delfland, Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Lansingerland kan bij het Rabo Impactfonds een aanvraag indienen voor een donatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 15 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 16 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 18 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant