Sandra (tweede van rechts), Kris (links daarachter) en Arjen (achteraan in het midden) te midden van wat enthousiaste buurtgenoten.
Sandra (tweede van rechts), Kris (links daarachter) en Arjen (achteraan in het midden) te midden van wat enthousiaste buurtgenoten.

Bewoners Parkzoom 3 verlichten straten met ruim 40.000 lampjes

Algemeen 4 keer gelezen

Bergschenhoek – Natuurlijk zie je in de tijd rond kerst wel eens mooie met lichtjes versierde huizen of zelfs straten, maar in Parkzoom 3 is wel heel groots uitgepakt. Maar liefst 138 huizen zijn daar getooid met ijspegelverlichting met een twinkeleffect. 

“Onze buurman Kris van den Wijngaart is de veroorzaker van alles”, vertelt Sandra de Bont, die in de Tjeerd Kuipersstraat woont. “Hij staat in de buurt een beetje bekend als lichtjesfanaat.” Kris vult aan: “Licht doet heel veel. Tijdens de bouw heb ik heel veel lichtpunten aan de buitenkant van mijn huis laten maken. Mijn huis is dan ook serieus verlicht. Veel mensen verklaarden me voor gek, maar nu blijkt het toch wel handig te zijn. Het leek me leuk om iets met kerstverlichting te doen, bijvoorbeeld een heel rijtje met lichtjes. Maar inmiddels is dat een beetje uit de klauwen gelopen.” Er werd een oproep in de buurtapp gezet en die ontplofte. Ruim honderd huizen meldden zich aan en een team van vrijwilligers uit de wijk werd gevormd. Buurtgenoten Arjen, Dennis, Leon en Kris maakten een plan de campagne. Hoe moet de verlichting worden opgehangen en wat voor soort haken zijn goed, waren vragen die aan de orde kwamen. “Het idee was met wat geluk maximaal vijftig huizen te verlichten. Maar er kwamen er steeds meer bij en zo ontstond er ook een beetje peer pressure. Mensen zaten niet in de app of hadden het berichtje niet gezien, maar ze zagen natuurlijk wel wat er in de wijk gebeurde. Op een gegeven moment kreeg ik hulp van Arjen Groenevelt. Sommige huizen hebben een puntdak van elf meter hoogte dus dat is behoorlijk lastig met een ladder. Daarom hebben we een hoogwerker gehuurd waarmee we de hoogte in gingen. We hebben wel wat leveringsproblemen gehad met de lichtjes, ook om alles in de juiste kleur te krijgen bijvoorbeeld. We hebben zelfs lichtjes uit de reservevoorraad van het bedrijf gekregen. Maar uiteindelijk is het gelukt en ziet het er heel mooi en gezellig uit.” 

Soms liep de planning uit. Enerzijds omdat het niet hun dagelijks werk is, anderzijds vanwege de spontane kopjes koffie, erwtensoep, appeltaart en zelfs vegan tomatensoep van dankbare buurtbewoners. “Hartstikke gezellig dus”, vindt Arjen Groenevelt. “Ik ken Kris uit de straat en het leek me leuk om te helpen de straten mooi te verlichten. Tijdens het ophangen kwamen er veel enthousiaste reacties, maar er waren ook spijtoptanten: bewoners die de app gemist hadden en toch graag mee wilden doen. We hebben de huur van de hoogwerker verlengd zodat de bijna 150 huizen met zo’n 40.000 lichtjes in kerstsfeer konden worden gebracht. Dat is ongeveer 1,2 kilometer aan verlichting. Het zijn ledlampjes en de meeste zijn aangesloten op een timer, zodat ze ‘s nachts uitgaan. ‘s Ochtends gaan ze nog even aan voor de vroege vogels onder ons die al aan het werk moeten en op die manier op een vrolijke manier kunnen vertrekken. En natuurlijk voor de kinderen die naar school gaan. De saamhorigheid die het oplevert, is heel mooi. Soms belden mensen uit de wijk hiernaast aan om te vragen waar we de verlichting vandaan hadden zodat ze het ook konden ophangen. Of er komen mensen speciaal langs fietsen om foto’s van de huizen te maken. Kerstverlichtingtoeristen noemen we die. We hebben er nog niet over nagedacht hoe lang we het laten hangen. We wilden het eigenlijk zo doen dat iedereen de verlichting er zelf af kon halen, maar dat lukte niet. Dus tegen die tijd hebben we de hoogwerker weer nodig. Het moet natuurlijk wel veilig blijven. Het heeft tot nu toe een hoop gezelligheid opgeleverd en verbinding met de buren. Volgend jaar doen we het vast wel weer, zeker nu de haakjes hangen. En als iedereen mee helpt is het goed te doen! Kris heeft alweer nieuwe ideeën, bijvoorbeeld voor een oudejaarsbarbecue. Hij neemt het initiatief en met elkaar pakken we het op, een echt buurtgevoel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 1 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 4 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 22 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen gisteren
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant