Jordy Koelhuis, wethouder Simon Fortuyn en Ronald Hijdra bezegelen het verbod met een ferme handdruk.
Jordy Koelhuis, wethouder Simon Fortuyn en Ronald Hijdra bezegelen het verbod met een ferme handdruk.

Winkelcentra Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek nu echt fietsvrij

Algemeen

Lansingerland – Afgelopen donderdag gaf wethouder Simon Fortuyn het startsein voor en fietsvrije centra in Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs. Samen met de voorzitters van de winkeliersverenigingen van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, Jordy Koelhuis en Ronald Hijdra, onthulde de wethouder officieel het bord op de Herenstraat nabij Bakker Ammerlaan. Met het fietsvrij maken van de centra wil de gemeente Lansingerland de overlast door fietsers en scooters in het winkelcentrum terugdringen. 

Net voordat het verkeersbord werd onthult fietste er nog een groep scholieren langs. Een vrouw die aan komt fietsen, stapt bij het zien van het gezelschap vertwijfeld van haar fiets af. Vanaf nu is het echter geen fietsen en scooters meer door de centra tijdens de openingstijden van de winkels. Dit betekent dat fietsen en het gebruik van scooters niet meer is toegestaan van maandag tot en met zondag tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Op koopavond geldt het verbod tot 21.00 uur. Buiten deze tijden is het in delen van het centrum wel toegestaan om te fietsen. In Bergschenhoek komt de fietsverbinding tussen de Kerkstraat en de Julianalaan via het gedeelte Dorpsstraat binnen de voetgangerszonde te vervallen tijdens de tijden van het fietsverbod. Het is dan niet meer mogelijk om via het winkelcentrum door te fietsen. Fietsers moeten dan omfietsen via het Rondom. Het is een stuk veiliger en scheelt ongeveer 100 meter. Sinds de herinrichting van de Kruin en de beperkte doorgangen in het centrum, is er minder verkeersruimte. De combinatie van fietsers en voetgangers levert steeds meer problemen en (potentieel) gevaarlijke situaties op. De langzame voetgangers en de steeds snellere (snor)fietsers komen vaker in conflict. Tijd voor extra maatregelen dus. In Berkel en Rodenrijs kunnen fietsers voor het centrumgedeelte Kerkstraat en Kerksingel gebruik maken van alternatief zoals de dwarsverbindingen tussen de Wilhelminastraat en de Noordeindseweg /Herenstraat. Het gaat hier om de Oranjestraat, Julianastraat en de Nieuw.straat. Fietsers kunnen ook gebruik maken van de Terpstraat en de Laan van Romen. De Westersingel vormt echter een uitzondering. De straat vormt een belangrijke fietsverbinding tussen noord en zuid. Voor deze verbinding is geen logisch alternatief beschikbaar. Een klein gedeelte van de Westersingel wordt daarom uitgezonderd. In een smalle zone mogen fietsers hier ‘als gast’ wel fietsen. Momenteel wordt er onderzocht of en op welke wijze het mogelijk is om een ontheffing voor het fietsen in het voetgangersgebied te verlenen aan mensen met een handicap of aan mensen die volledig aangewezen zijn op de fiets. 

Fietsparkeerplekken
Fietsende bezoekers zijn een belangrijke factor voor ondernemers in het centrum. Het is daarom belangrijk dat fietsen in het centrum van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs vlakbij de winkels gestald kunnen worden. In het ontwerp voor de herinrichting van het centrum van Bergschenhoek is al rekening gehouden met het stallen van fietsen nabij de winkels. Bij de entree van zowel Jumbo als de Plus zijn opstelplaatsen voor fietsers ingepast. Bij de kerk zijn er ook voldoende stallingsmogelijkheden. Verder zijn er bij de winkels buiten de voetgangerszone verschillende stallingsmogelijkheden verspreid over meerdere locaties. In Berkel en Rodenrijs hebben verschillende winkels fietsparkeerplekken. Deze zullen niet verdwijnen. In de toekomst komt er een fietsenstalling bij in Berkel Centrum West. Ook zullen de fietsparkeervoorzieningen nogmaals onder de loep genomen worden. Verder zal er onderzocht worden waar er mogelijk extra stallingsmogelijkheden zijn om het aantal fietsplaatsen uit te breiden.

Handhaving
De gemeente is inmiddels gestart met de communicatie rondom het fietsverbod in de centra. Er zijn nieuwe verkeersborden geplaatst. De maand december zal een overgangsperiode zijn. Dit betekent dat er in december fietsers en scootergebruikers die nog steeds tijdens de openingstijden van de winkels door het centrum fietsen, worden aangesproken dat dit niet meer mag. Per 1 januari 2023 blijft het niet bij waarschuwen, maar zullen de wijkagenten en boa’s boetes uitdelen. Houd je dus aan de regels, dat is veiliger en scheelt een boete!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 10 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 13 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 14 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 16 uur geleden

Uit de krant