Twee dode bosmuizen en walnoten gevuld met steenwol. (Foto’s: Louis van der Meijden)
Twee dode bosmuizen en walnoten gevuld met steenwol. (Foto’s: Louis van der Meijden)
NATUUR ONDER DE LOEP

Notendoppen gevuld met steenwol

Algemeen 132 keer gelezen

Lansingerland - Begin april bereikt mij een vraag van hovenier Louis van der Meijden: “Muizen hebben m’n walnoten leeg gegeten en vervolgens netjes gevuld met steenwol: het isolatiemateriaal waar ze in nestelden. Waarom?”

Bij het bericht zit een foto van notendoppen vol steenwol. Ik kan niet bedenken waarom muizen dit zouden doen, dus stuur ik de vraag naar diersporenspecialiste Annemarie van Diepenbeek. Ondertussen vraag ik aanvullende informatie aan Louis, die als eerste reageert: “De noten lagen voor een gat in de wand tussen mijn loods en kantoor. Op bijgaande foto is te zien waar ik de gevulde en lege notenschalen heb gevonden. Er lagen er zeker een stuk of 15. Naast de vindplaats stonden kisten met noten. De muizen hadden de hele winter de tijd om van de noten te peuzelen. De dag na de vondst ving ik ze in een val.” De gevangen muizen zijn bosmuizen. Als ik de foto van de vindplaats bekijk, dan kan ik me voorstellen dat de notendoppen niet opzettelijk, maar toevallig met rond slingerende plukjes steenwol zijn gevuld door het gescharrel van de muizen. Aanvullende informatie en overdenkingen stuur ik naar Annemarie. Haar reactie: “Het lijkt mij een logische verklaring als je denkt aan een kleine holle ruimte, waarbij de steenwol door de muizen weg geknaagd en opzij geduwd moet worden om ruimte te maken voor een eetplekje. Bij het opzij duwen en wegproppen van de afgewerkte holle notendoppen lijkt het me heel plausibel dat het overal aanwezige isolatiemateriaal in de notendoppen terechtkomt. Temeer omdat de ruwe en wat kleverige steenwol ook heel makkelijk aan de ruwe binnenkant van de notendoppen vast blijft zitten.”

Annemarie vindt mijn verklaring aannemelijk, dus stuur ik hem naar Louis. Zijn antwoord: “Als je de noten ziet begrijp je meteen dat de steenwol er niet in gevallen, gewaaid of gerold is. Het is er echt ingeduwd en als een bedje aangedrukt. Ik heb hier zeven noten op kantoor liggen, waarvan er bij zes duidelijk is dat het is aangebracht. Een raadsel...” Louis is niet overtuigd door de mogelijke verklaring van het verschijnsel en keiharde bewijzen kan ik niet leveren. Over de muizen heeft Annemarie nog wat aanvullende informatie: “Open plekken, kieren en holtes worden door bosmuizen graag gebruikt om voedselvoorraadjes in aan te leggen. Het gebeurt wel eens vaker dat muizen in holtes tussen spouwmuren wonen of er hun voedselvoorraadjes in aanleggen. Bosmuizen leven meestal in de vrije natuur, maar ze komen af en toe in de huizen voor op wat rustiger plekjes.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant