ndrika Gerarda MriaHendrika Gerarda Maria van der Spek overleed op 18-jarige leeftijd op 20 oktober 1941 bij een bombardement in Berkel en Rodenrijs.
ndrika Gerarda MriaHendrika Gerarda Maria van der Spek overleed op 18-jarige leeftijd op 20 oktober 1941 bij een bombardement in Berkel en Rodenrijs.

Website oorlogsslachtoffers zoekt nog steeds hulp

Algemeen 129 keer gelezen

Lansingerland - In de drie dorpskernen van Lansingerland waren tijdens de Tweede Wereldoorlog vele doden te betreuren. Zij stierven hier lokaal of ver van huis en haard. Met een speciale website (oorlogsslachtofferslansingerland.nl) gedenkt men diegenen die - waar ook ter wereld - omkwamen met een relatie tot Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk.

In 2019 startte een reeks inloopochtenden onder de naam WO-2 Café Lansingerland. Dit project is een samenwerking tussen de gezamenlijke historische verenigingen van Lansingerland en Bibliotheek Oostland. In de eerste negen maanden zijn er buitengewoon interessante ontmoetingen geweest en indrukwekkende verhalen gedeeld. Met het ingaan van de coronamaatregelen zijn de WO-2 Cafés weliswaar noodgedwongen gestopt, maar het onderzoek en de verwerking ervan allerminst. Met alle verhalen die verteld zijn, aangedragen op papier of via e-mail, is een redactieteam aan de slag geweest. In het jubileumjaar 2020 is het boekje “Vrijheid is voor geen geld te koop” verschenen als weergave van een aantal bijzondere gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. Daarnaast is een start gemaakt met het inventariseren van alle personen die zijn omgekomen in de oorlogsjaren met een relatie tot één van de drie voormalige gemeenten waaruit Lansingerland bestaat. De resultaten van de inventarisatie zijn meer en meer te zien op de vorig jaar gestarte website www.oorlogsslachtofferslansingerland.nl. Voor het aanvullen van de informatie over deze omgekomen mensen, vragen de initiatiefnemers blijvend uw hulp. Alle informatie die u over de genoemde personen kunt aanleveren is van harte welkom. Zo zijn ze bijvoorbeeld nog op zoek naar een aantal foto’s van de vermelde personen. Contact via het contactformulier op de website zelf of rechtstreeks via e-mailadres hnb4045@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant