Wethouder Simon Fortuyn, Hein Versteegen van De Groene Boog en Eelco Negen van Rijkswaterstaat planten de eerste boom.
Wethouder Simon Fortuyn, Hein Versteegen van De Groene Boog en Eelco Negen van Rijkswaterstaat planten de eerste boom.

Eerste bomen A16 Rotterdam teruggeplaatst

Algemeen

Lansingerland/Rotterdam - Nog maar een week geleden kwam er vanuit A16 Rotterdam een oproep om mee te helpen aan het terugplaatsen van bomen aan de Verlegde Oude Bovendijk in de gemeente Lansingerland, vlakbij de Doenkade en om de hoek bij Belevenisboerderij Schieveen. Hier werd zo enthousiast op gereageerd dat op donderdag 18 januari al een grote groep omwonenden, kinderen en betrokkenen klaarstond om de spa in de grond te steken. In februari vindt een soortgelijke actie plaats op de Schieveensedijk (gemeente Rotterdam).

Voordat het gezelschap zich verplaatst van de Belevenisboerderij naar de plaats van handeling – een gedeelte stapt in een huifkar, anderen nemen de benenwagen - krijgt iedereen te horen welke soorten bomen er precies geplant worden. Hier gaat het om de grauwe abeel, dat is een kruising van de witte abeel en de ratelpopulier. Volgens groenadviseur Peter van der Gaag is deze boom goed bestand tegen een natte ondergrond en wind, evenals de fladderiepen die aan de Schieveensedijk komen te staan. Beide soorten groeien snel en kunnen wel 35 meter hoog worden. 

De aanwezige kinderen staan al een tijdje te trappelen van ongeduld om te mogen beginnen met het scheppen van de aarde rondom de kluit van de jonge bomen. Wethouder van Lansingerland Simon Fortuyn, Hein Versteegen van De Groene Boog en Eelco Negen van Rijkswaterstaat planten de eerste boom, daarna kunnen de kinderen aan de slag. En met succes. Want niets is toch leuker dan voor ‘het echie’ in de grond te mogen scheppen en stampen. Al snel staan alle bomen kaarsrecht overeind en kan er iets warms gedronken worden in de Belevenisboerderij waar de houtkachel staat te branden.

Fortuyn hoopt dat de bomen snel groeien en groen worden. “Helaas hebben er voor de aanleg van de A16 Rotterdam bomen moeten wijken. Ik ben blij dat dit nu gecompenseerd wordt. Met een snelweg ernaast is het ook nodig dat er goede compensatie plaatsvindt. Groen is belangrijk voor mens en dier in de directe leefomgeving. We willen de nieuwe rijksweg niet zien, horen en ruiken, daarom is dit een goede stap. Vooral voor de bewoners van de Rodenrijseweg zal het op den duur een beter uitzicht betekenen. Maar ook vanaf de nieuwe snelweg langs Rotterdam The Hague Airport zullen de bomen te zien zijn.” Eelco Negen is projectmanager van A16 Rotterdam. Hij vertelt: “Bij de aanleg van de A16 Rotterdam houden we zoveel mogelijk rekening met de natuur. Met het planten van groen en bomen compenseren we waar nodig. De locatie stemmen we af met provincie, gemeente, omwonenden en belangenorganisaties.”

Flora en fauna
Rondom de A16 Rotterdam komen nieuwe bomen, struiken, planten en grassen. Ook worden waterpartijen aangelegd zoals sloten en plassen. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften van de dieren in het gebied. Flora en fauna moeten op elkaar aansluiten. Het planten van bomen en bos wordt ingezet om de bestaande en nieuwe structuur van parken zoals de Vlinderstrik, Park de Polder en het Schiebroeksepark te versterken en met elkaar te verbinden.

Hiervoor komt onder andere een recreaduct tussen het Schiebroeksepark en het recreatiegebied de Vlinderstrik. Dat is een zestien meter brede fietsers- en voetgangersbrug met aan beide zijden een faunapassage voor dieren. Dieren kunnen zich via de groenstroken gemakkelijker van het ene naar het andere gebied verplaatsen, waardoor hun leefomgeving groter wordt.
Andere locaties
Vanaf het eind van dit jaar wordt ook op andere locaties groen teruggeplaatst. Het gaat om het gebied tussen de A13 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan aan de noordrand van Rotterdam, langs de huidige N209. In het plantseizoen 2024/2025 komt in het Lage Bergse Bos bovenop het dak van de Rottemerentunnel groen terug dat deel uitmaakt van de kwaliteitsimpuls van het Recreatieschap Rottemeren. De bomen die geplant worden op de Verlegde Oude Bovendijk en de Schieveensedijk maken deel uit van de 23,5 hectare groen die binnen de grens van het project wordt terug geplant. Daarnaast wordt er buiten de grens van het project in de gemeenten Rotterdam en Lansingerland nog 11,4 hectare groen terug geplant, zoals in de Polder Schieveen en natuurgebied de Vlinderstrik. Voor de aanleg van de A16 Rotterdam is er 33,4 hectare gekapt. Er wordt 34,9 hectare terug gebracht, dat is 1,5 hectare extra.

Wethouder Fortuyn: “Ik ben blij dat de eerdere bomenkap nu gecompenseerd wordt”

Voor ‘het echie’ lekker in de bagger stampen, welk kind wil dat nou niet?
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant