Afbeelding

Een mooi schaatssprookje met ome Frans op de Rotte

Algemeen 2 keer gelezen

Pijnacker/Lansingerland - Anja Bakker nam na een weekend vol schaatsplezier contact op met onze redactie. Ze wil graag een mooi verhaal, foto’s en een heuse video delen met alle lezers. Anja is geen onbekende geboren en getogen Berkelse, haar ome Frans van Winden is minstens zo bekend in Pijnacker.

“Ik ben schaatsfan! Een prachtige koude winterdag begon met een mooie zonsopkomst bij de Rotte in Bleiswijk. De schaatsen werden onder gebonden bij restaurant Meerenbos en samen met een schaatsvriendin genoten we van het prachtige zwarte ijs.. Het geluid onder de ijzers kun je niet uitleggen, dat moet je beleven... Er kon een rondje van ongeveer vier kilometer geschaatst worden.”

“Opeens zie ik in de verte een bekend schaatsjasje op het ijs. Ja hoor, mijn ome Frans van Winden. Soepel glijdt hij over het zwarte ijs samen met schaatsmaatje Peter vd Voort. Prachtige ontspannen slag. Op zich niet bijzonder, maar Frans is 80 jaar en Peter komt ook al aardig in de buurt van dat getal. Frans heeft mij 18 jaar geleden uitgenodigd mee te gaan om de Weissensee van 200 km op 1 dag te schaatsen in Oostenrijk. Ik had mij daar totaal niet goed op voorbereid of voor getraind. Ik schaatste op de baan, dat was het. Toch ging ik mee.”

“De dag voor de tocht zei Frans: ‘Als je het niet uitrijdt dan zit je ‘s avonds wel boven op je kamer met je bord eten want de succes verhalen zitten beneden’. Met die zin in mijn hoofd schaatste ik de volgende dag mijn ronden. Het was die dag heel koud, drie broeken over elkaar aan.”

“We konden in dat jaar tot aan de Dolomieten blick over het grote meer. Bij iedere ronde van 25 km schaatste ik langs het hotel. Het werd heel zwaar... steeds dacht ik aan Frans zijn tekst, ik wilde ‘ s avonds bij de succes verhalen zitten. Dat lukte! De pijn is maar een dag, dan nog een dagje spierpijn maar de euforie duurt de rest van je leven. Het was geweldig om zondag naast ome Frans te schaatsen. Tachtig jaar, wie doet hem dat na!?”

‘Oom Frans’ is ongeveer halverwege het filmpje te zien.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 2 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon zestig jaar getrouwd Algemeen 5 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 7 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 21 uur geleden

Uit de krant