Een bijzondere tocht. De herdertjes lagen in ieder geval niet bij nachte in het veld. (Foto: Astrid Nielsen)
Een bijzondere tocht. De herdertjes lagen in ieder geval niet bij nachte in het veld. (Foto: Astrid Nielsen)

Lange en bijzondere wandeling: schaapskudde zet koers naar stal

Algemeen

Lansingerland - De schaapskudde van ‘M.A. Oosthoek Landschapsbeheer’ is inmiddels een bekend fenomeen in onze gemeente. Overal duiken de wollige viervoeters op. Onlangs zijn zo’n 750 drachtige ooien verkast naar een warme kraamkamer, oftewel een stal vol met stro en hooi. Het werd een bijzondere wandeling kriskras door Lansingerland met onderweg zeer veel bekijks.

De tocht werd begeleid door heel wat fanatieke herders. Ook Joyce Tulling was van de partij. Ze werkt inmiddels zo’n vier jaar voor Martin Oosthoek, maar dat was eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Ik wilde graag met dieren werken, maar dat is vaak vrijwilligerswerk”, vertelt ze. “Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van een vriend die wel een baan voor mij wist als schaapherder. Ik lag echt dubbel! Ik wist niet eens dat die baan bestond en het leek me ook heel saai vergeleken met het werken met wilde dieren, zoals ik tijdens mijn stage in Zuid-Afrika. Toch stuurde hij me wat foto’s en informatie over Martins bedrijf, ondanks alles raakte ik geïnspireerd en besloot ik een brief te sturen.” 

Er waren nog wel wat twijfels bij Joyce. Ze kwam namelijk van het hbo en daarnaast is het heel hard werken. “Het is natuurlijk niet de hele dag schapen knuffelen”, lacht ze. “Ik zou een paar weken meelopen om te kijken hoe het ging. Toen ik de eerste dag net binnen was, mocht ik meteen assisteren bij een bevalling. Dat was natuurlijk heel intens, maar ik was wel verkocht. Dus ik besloot te blijven.”

Vanaf maart staan de schapen buiten. Iedereen heeft z’n eigen kudde. Joyce werkt in Terbregge, Nesselande, Ommoord, Rijswijk en langs de Rotte. Een kudde bestaat uit 250 schapen. “In Ommoord staan we bij een flat en de bewoners vinden het heel leuk als de schapen er zijn. Ze staan dan al klaar met hun telefoon om te filmen als ik aan kom lopen. Als daar een hele kudde staat, staat die er maar één dag en moet dan weer verplaatst worden, maar als het er maar vijftig zijn kunnen ze soms wel een hele week blijven.” 

Er zit ook een educatief aspect aan het schaapherder zijn: er gaat geen dag voorbij of mensen vragen aan Joyce wat ze aan het doen is en waarom die schapen er staan. “Als ik ‘s morgens aankom, maai ik eerst het gras weg waar de netten komen te staan. Dan verplaatst ik de kudde en ruim ik de oude netten op. Voor de kwaliteit van het gras en de schapen is het het beste om ze elke dag te verplaatsen. 250 schapen betekent 1000 pootjes die maar blijven lopen. Als ze er langer staan lopen ze door hun eigen poep”, vervolgt ze. Schapen worden gezien als natuurlijke grasmaaiers. Daarnaast blijven er zaadjes in hun wol hangen waardoor die van de ene op de andere locatie terecht komen. Zo verplaatsen ze de biodiversiteit, waardoor er ook weer nieuwe insecten en vogels komen. 

Vorige week was er een bijzonder moment: 750 gedekte ooien moesten naar binnen. Het werd een kilometerslange wandeling van meerdere dagen naar de stal. “We liepen met vier herders en vier bordercollies. Ik heb zelf twee honden, Zora en Chase, maar Chase is nog in opleiding. Zora was erg moe van de lange koude wandeling en kon de tweede dag niet mee. Daarom liep ik met Vicky voorop, maar die was gewend om achter de schapen te lopen, dus dat was even wennen.” Maar dan gaat het bijna mis! Joyce: “Ik loop flink door en de schapen volgen mij, maar de honden moeten ze bij elkaar houden. Sommige plaatsen op de route hadden we wel afgezet met netten, je wilt niet dat een schaap de snelweg op rent. Op een gegeven moment splitste de groep zich, maar gelukkig was dat snel opgelost. Het was wel even wennen om te lopen met zo’n grote groep tijdens zo’n belangrijke wandeling, maar gelukkig zijn ze allemaal veilig aangekomen. 

Donderdag en vrijdag zijn alle schapen geschoren, zodat ze klaar zijn om lammetjes te krijgen. Scheren heeft veel voordelen: op die manier kun je makkelijker zien wanneer een schaap op het punt staat te gaan bevallen. Ook kan het lam de uier makkelijker vinden. Daarnaast krijgen de schapen het wat kouder zodat ze meer gaan eten en net in wat betere conditie zijn en grotere lammetjes krijgen. 

“Tussen kerst en oud en nieuw zijn we vrij, maar daarna gaat de hectiek beginnen. De lammetjes blijven acht weken bij hun moeder. Daarna worden ze langzaam van elkaar gescheiden en gaan de schapen weer lekker naar buiten. Ik vind het een leukere uitdaging dan ik in eerste instantie had gedacht. Je bent de hele dag alleen en hebt de verantwoordelijkheid voor 250 tot 300 schapen en moet dag en nacht beschikbaar zijn om ervoor te zorgen. Het grappige is ook dat de schapen mij kennen en het is gewoon leuk om te doen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 18 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 21 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 22 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 23 uur geleden

Uit de krant