Sociale huurwoningen bouwen op Wilderszijde gaat zo’n vier miljoen euro duurder worden voor woningcorporaties.
Sociale huurwoningen bouwen op Wilderszijde gaat zo’n vier miljoen euro duurder worden voor woningcorporaties.

Grondprijzen sociale huur pakken hoger uit

Algemeen 108 keer gelezen

Lansingerland - Bouwen van sociale huurwoningen wordt in Lansingerland een heel stuk duurder. Dit blijkt uit een door het college van Lansingerland op 16 maart genomen besluit om in vergelijking met 2020 de grondprijzen voor sociale huurwoningen te verhogen.

Voor 2021 gaat het om een stijging van bijna dertig procent. In 2022 zijn al stijgingen van bijna zestig procent aangekondigd. Dit betekent bijvoorbeeld dat het plan om zeshonderd sociale huurwoningen op Wilderszijde te gaan bouwen zo’n vier miljoen euro duurder wordt voor de woningcorporatie die daar gaat bouwen. Het aanbod van het college aan de provincie Zuid-Holland om de komende jaren in Lansingerland bijna 3000 sociale huurwoningen te bouwen om te voorzien in de grote lokale en regionale vraag naar dit type woningen gaat dus naar schatting twintig miljoen euro extra kosten. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Lansingerland is de afgelopen tijd opgelopen van 50 naar 87 maanden, het aantal mensen dat reageert op een vrijgekomen huurwoning van 180 naar 300. De slaagkans om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, is gedaald naar minder dan één procent.

Noodsituatie
De PvdA-fractie van Lansingerland is geschrokken van het collegebesluit om de grondprijzen voor sociale huurwoningen fors te verhogen. Fractievoorzitter Petra Verhoef: “Ook in Lansingerland bestaat een enorm tekort aan woningen. Wonen in onze gemeente is voor mensen met een laag en middeninkomen onbetaalbaar geworden. Starters op de woningmarkt zijn kansloos. Er is ook een groot gebrek aan betaalbare, voor ouderen geschikte huizen. Het is voor mij onbegrijpelijk dat het college in zo’n noodsituatie de grondprijzen verhoogt.” Verhoef vraagt zich af hoe dit besluit te rijmen is met recente uitspraken van wethouder Kathy Arends die over Wonen gaat. “In de raadsvergadering van 25 maart vertelde zij nog nadrukkelijk dat sociaal en betaalbaar bouwen voor het college hoge prioriteit heeft en dat zij daar ook naar handelt”, aldus Verhoef. De PvdA-fractie heeft aan het college een reeks schriftelijke vragen gesteld om te weten te komen wat het college bezield heeft om dit besluit te nemen en waarom de raad niet bij de besluitvorming is betrokken. Petra Verhoef: “Onze woningcorporatie 3B Wonen doet haar uiterste best om snel goede sociale woningen te kunnen bouwen. Extra kosten betekent minder sociale huurwoningen bouwen of deze hogere kosten deels doorberekenen naar de huurders. Linksom of rechtsom zijn het mensen in de knel met een inkomen tot 40.000 euro die deze prijs gaan betalen. De PvdA vindt dit onacceptabel voor een rijke gemeente met gemiddeld bijna de duurste huizen in onze regio: “We zullen een motie indienen om deze prijsstijging terug te draaien.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant