Richard vindt het ‘totaalplaatje’ het leukste van zijn werk: voorbereiden, veldwerk en rapporteren.
Richard vindt het ‘totaalplaatje’ het leukste van zijn werk: voorbereiden, veldwerk en rapporteren.
JOB IS TOP

Veldwerker en junior bodemadviseur Richard van den Bos

Algemeen 237 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Bodem, milieu, monsters, advies en verharding. Het zijn termen die ter sprake komen als Richard van den Bos over zijn werk bij Van der Helm Bedrijven vertelt. Voordat er een rapport klaarligt over een bodemonderzoek, heeft Richard zich er van A tot Z mee bezig gehouden. “De afwisseling vind ik het allerleukste van mijn baan. Ik doe zowel de voorbereidingen op kantoor, als het eigenlijke veldwerk en het rapporteren.”

Richard groeide op in het Westland. “Ik was veel buiten en had ooit het idee om in de wereld van de waterbouw te gaan werken.” Hij stemde zijn mbo-opleiding daarop af. “Ik deed ook superleuke stages: bij een aannemer, een gemeente, een waterschap en later een adviesbureau. Maar ik wilde liever aan de slag met berekenen en het technische tekenprogramma AutoCAD als werkvoorbereider. Ik schreef mij in voor een hbo-studie, maar als ik ondertussen een baan vond, zou ik dat voor laten gaan. En zo ging het, want ik kon gaan werken bij Berkhout in Schipluiden, een aannemer in onderhoud en baggerwerk. Ik ging sloten maaien. Het was leuk om te doen, je stond vaak met een waadpak in het water. Gelukkig ben ik redelijk lang en liep het water niet tot bovenin mijn pak. Mijn collega’s hadden daar wel last van, maar we konden er met elkaar hartelijk om lachen. Het was seizoenswerk. Via via kwam ik in contact met Van der Helm waar ik een volledige baan kreeg aangeboden. Inmiddels werk ik er alweer vijf jaar met veel plezier”, vervolgt Richard. “Ik begon hier als veldwerker, maar wilde graag doorgroeien naar bodemadviseur. Dat betekende dat ik intern bijgeschoold moest worden.”

,,Als ik een aanvraag krijg voor een plan in een bepaald gebied, bijvoorbeeld voor een weg of voor een tuinder die een kas wil verbouwen, dan ga ik de milieukundige kwaliteit van de grond en het grondwater onderzoeken”, legt Richard uit. “Daar gaat vaak een historisch vooronderzoek aan vooraf om te kijken of er al iets bekend is over wat er in de grond zit en of er al eerder bodemonderzoeken zijn uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zware metalen, minerale olie, Pfas of asbest. De tekeningen voor het boorplan op de veldwerkpapieren maak ik zelf op de computer met AutCad. Voor het veldwerk, dat in teamverband gebeurt, ben ik op pad met een handboor of een boorwagen. We nemen monsters en stellen een boorprofiel van de boringen op. Verdachte bodemlagen worden onderzocht in het laboratorium. Aan de hand van de resultaten stel ik het rapport op met een advies voor de klant. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen het financiële plaatje en de kwaliteit, waarbij kwaliteit natuurlijk altijd voorop staat. Voorlichting naar de klant is dan ook heel erg belangrijk. Op kantoor alles voorbereiden en uitwerken vind ik net zo leuk als om buiten bezig te zijn. Ik neem graag verantwoordelijkheid en heb tot op zekere hoogte ook veel vrijheid in mijn baan. En de toekomst? Ik denk dat ze bij Van der Helm voorlopig niet van mij af zijn!”

Met de veldwerkpapieren en het boorplan gaat Richard op pad.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant