Sponsor Roos en doe zaterdag mee met de bingo. Je maakt ook nog eens kans op fantastische prijzen!
Sponsor Roos en doe zaterdag mee met de bingo. Je maakt ook nog eens kans op fantastische prijzen!

Roos uit Bergschenhoek houdt paasbingo voor School at Sea

Algemeen 273 keer gelezen

Bergschenhoek – De veertienjarige Roos van Schoonhoven droomt ervan om in oktober van dit jaar aan te monsteren op de Thalassa, een tallship oftewel een groot zeegaand zeilschip. Deze zes maanden durende reis wordt georganiseerd door School at Sea, een talentontwikkelingsprogramma voor jongeren van 15 tot en met 17 jaar. 

Het doel van School at Sea is om jongeren te leren zelfstandig in het leven te staan, samen te werken, hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken, allemaal belangrijke skills om later iets te kunnen betekenen in de samenleving. “Vier jaar geleden zat er in mijn hockeyteam een meisje wier zus dit ging doen. Vanaf dat moment wilde ik dat ook”, vertelt Roos. “Het lijkt me wel spannend, maar ook heel gaaf om mee te maken. Ieder jaar ga ik in de zomer op zeilkamp, dus ik heb al wel wat ervaring met zeilen, maar zo’n grote boot is natuurlijk wel iets anders. Gaandeweg leren we samen het schip te besturen. We krijgen les van de kapitein over hoe de boot werkt en halverwege de reis mogen we de boot overnemen. We moeten dan solliciteren naar plekken op de boot, bijvoorbeeld als kapitein of stuurman/vrouw. Die functies lijken me eigenlijk ook het leukst, om letterlijk en figuurlijk richting te geven. Maar ik ga gewoon kijken waar ik goed in ben, dat ga ik leren op de boot.” Na een tijdje doet de bemanning een stapje terug en grijpt alleen in als het echt mis dreigt te gaan. Na drie maanden gaat zelfs de kok van boord en moet er zelf gekookt worden voor iedereen. “Daarnaast moeten we ook ons schoolwerk bijhouden zodat we geen achterstand oplopen op de leerlingen in Nederland”, vertelt Roos verder. “We gaan verschillende schoolvakken, zoals aardrijkskunde, natuurkunde en economie in de praktijk brengen. Daarvoor gaan er vijf docenten mee die alle vakken kunnen doceren die in Nederland gegeven worden. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat we door het zeilen het milieu niet extra belasten. We leren ook Spaans en maken excursies om kennis te maken met andere culturen en hun geschiedenis en we hebben ontmoetingen met andere middelbare scholieren. We doen onder meer Tenerife, Kaapverdië, Santa Monica, Dominica, misschien Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren aan. Op Cuba maken we een eigen reis van een dag of zes met een groepje van acht leerlingen en een begeleider. Ik kijk er wel naar uit om al die eilanden te zien en soms zijn het ook leermomentjes, dan kijken we bijvoorbeeld naar de economie of de geschiedenis van een land. De oversteek duurt ongeveer twee weken. We hebben eerst twee schooldagen en daarna twee wachtdagen waarop je werkzaamheden doet, heel afwisselend dus. Inmiddels heb ik al wel wat mensen leren kennen en er gaat ook een meisje van mijn school mee. We delen een hut met z’n vieren, dus je zit wel op elkaars lip, maar het wordt hopelijk heel gezellig!”

25.000 euro
Op dit moment zit Roos in de voorbereidingsfase van het project. Daarbij is het de bedoeling dat zij zelf, door middel van fondsenwerving, de benodigde 25.000 euro bij elkaar spaart. Daarvoor organiseert zij acties zoals bijvoorbeeld het verkopen van brownies en blondies, maar ook door bijdragen van familie en vrienden en bedrijfssponsoring probeert zij geld in te zamelen. “Door corona is het moeilijk om iets te organiseren, maar ik doe heel erg mijn best. Inmiddels heb ik al 8.000 euro bij elkaar gekregen. Op zaterdag 3 april organiseer ik een supergezellige online Paasbingo van 14.00 tot 16.30 uur, in samenwerking met Bingo-Ring en Psjoooh Events en Entertainment. Zij doen dit belangeloos voor mij. Er zijn vijf bingorondes en twee muziekrondes, gepresenteerd door showmaster Sander voor maar 12,50 euro. Wie weet doet hij ook nog wel een goocheltruc…. Er zijn leuke prijzen te verdienen en er is een extra prijs voor wie het meest enthousiast meedoet bij de foute muziekronde. Ik heb zelf de prijzen geregeld, deze zijn gesponsord door lokale winkeliers, zoals Bloemformule, Slijterij Van Vianen, Fattoria Naturale, Maison Sjokola, Koffietheek, drogist Van Heiningen, Kokkeler Bloemen en de hoofdprijzen, twee bonnen van € 50,-- van Karwei Berkelse Poort, waarvoor ik hen zeer dankbaar ben.”

Wil je helpen de droom van Roos te verwezenlijken? Stuur dan een mailtje om mee te doen aan de bingo via haar site www.rosasodyzee.wordpress.com of naar victoirerosa@xs4all.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant