Bovenstaande foto, genomen vanaf de Lange Vaart, laat een gedeelte van de toekomstige wijk zien.
Bovenstaande foto, genomen vanaf de Lange Vaart, laat een gedeelte van de toekomstige wijk zien.

Participatieplan Lange Vaart Merenweg krijgt groen licht

Algemeen

Lansingerland – Afgelopen week heeft de gemeenteraad het participatieplan Lange Vaart Merenweg met algemene stemmen aangenomen. Tijdens de vergadering werden er ook twee amendementen ingediend om de N209 te betrekken in het participatieplan en het bijhouden van een ‘logboek’ voor participatie. Beide amendementen werden unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Ook het college staat positief hierin. “Het college omarmt beide amendementen”, zegt wethouder Titia Cnossen. “We hebben niet altijd overal invloed op en dat moeten we goed met de participanten bespreken”, zegt de wethouder. Een beter participatieproces komt steeds dichterbij, maar of de inwoners dit ook altijd zo ervaren is de vraag. De inspreker, de heer Rutten, was nog niet helemaal tevreden over het participatieproces. 

Op 24 februari 2022 heeft de gemeenteraad het masterplan ‘Woningbouwlocaties Lange Vaart en Merenweg’ vastgesteld. De gemeenteraad heeft hier extra aandacht gevraagd voor het goed betrekken van de omgeving bij de verdere planvorming. Lansingerland werkt momenteel aan een visie op burgerparticipatie, die vervolgens wordt vertaald naar beleid en een verordening. In de aanloop daarheen is een aantal projecten benoemd als pilot om te ondervinden wat werkt en wat niet werkt, zodat de organisatie hiervan kan leren en zich kan ontwikkelen. De woningbouw in Bleiswijk is één van deze pilots. Met dit participatieplan wordt het participatieproces voor de fase van masterplan tot en met startnotitie omgevingsplan vastgelegd. Zo is het voor alle betrokkenen aan de voorkant duidelijk wat de spelregels zijn voor het proces en de kaders die gelden voor invloed. Dus waar wel en geen ruimte is om invloed uit te oefenen. Na de verkiezingen werd namelijk duidelijk dat burgerparticipatie vaak verkeerd werd begrepen en dat regels en kaders voortaan aan de voorkant duidelijk moesten worden gesteld. Het participatieplan legt de procesafspraken vast, waardoor de dialoog met de stakeholders zich kan richten op de inhoud. Het participatieplan is géén garantie voor inhoudelijk draagvlak, maar het vergroot wel de kans op een transparant, eerlijk en duidelijk proces voor de omgeving. Op 5 juli 2022 heeft een bijeenkomst in het gemeentehuis plaatsgevonden, waar met de stakeholders is gesproken over het concept particiepatieplan. Op twee plaatsen heeft de bijeenkomst van 5 juli geleid tot aanpassingen van het participatieplan, namelijk de aanpak van de second opinion van het verkeersonderzoek en het toevoegen van een evaluatie van het participatieproces. De uitkomst van het participatieproces vormt een zwaarwegend advies voor de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist uiteindelijk. “We zetten een streep door dat wat geweest is en gaan vol ambitie voor een goed participatieproces nu”, aldus de wethouder.

Wat vooraf ging
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van masterplan twee amendementen aangenomen die zijn verwerkt in de eindversie van het masterplan: de Lange Vaart krijgt maximaal drie bouwlagen en de fasering van de bouw is afhankelijk van de maatregelen voor de N209. De gemeenteraad heeft daarnaast vier moties aangenomen: er komt een second opinion omtrent de ontsluiting woningbouwlocatie Merenweg, N209 in relatie met masterplannen Lange Vaart en Merenweg, scenario’s uitwisselen woonprogramma en de Lijsterlaan bestemmen voor passende seniorenwoningen. Uit de eerder door de raad vastgestelde documenten liggen verschillende inhoudelijke kaders vast die niet meer ter discussie staan. Er komen maximaal 900 woningen, waarvan er 200 aan de Lange Vaart en maximaal 700 aan de Merenweg. Aan de Lange Vaart zullen er maximaal drie bouwlagen zijn en maximaal vijf bouwlagen aan de Merenweg. Per hectare grond zullen er tussen de 25 en 30 woningen worden gebouwd. 25% van de woningen zullen in het sociale segment zijn, 25% in het bereikbare segment, 50% in het hoger segment. 40% van de woningen worden gelijkvloers gebouwd. Er zal minimaal 20% groen zijn en minimaal 10% water. Parkeren zal conform de gemeentelijke parkeernota geschieden.

Inspraak bewoner
De heer Rutten maakte als een van de bewoners gebruik van zijn spreekrecht om zijn onvrede te uiten. Hij vindt dat de omwonenden niet of nauwelijks betrokken zijn door de raad. Hij is nu al teleurgesteld in dit participatieproces. “Ons inziens moet eerst de huidige ontsluiting Bleiswijk-Zuid naar de N209 opgelost worden en veilig gemaakt, bovendien extra capaciteit voor bouwverkeer en nieuwe bewoners en dan pas bouwen. Dit blijkt weggeschreven in dit participatieplan. Minder dan vijf bouwlagen moet ook mogelijk, dus bespreekbaar, zijn voor het Lijsterlaan-Merenweggebied. Dit gebied van Lijsterlaan tot Merenweg ligt direct aan het dorp en is daar onderdeel van. De argumenten voor aansluiten bij en behouden van het dorpskarakter gelden hier nog veel sterker dan voor het gebied Korenmolenweg- Lange Vaart, dat buiten het dorp ligt. Verder moeten de lusten niet naar één locatie geschoven worden en de lasten naar de andere. De motie over het uitwerken van scenario’s over eventuele uitwisseling tussen de gelijke woonprogramma’s voor beide locaties, heeft alle betrokkenen bij het Lijsterlaan- Merenweg gebied ook verrast en is daar slecht gevallen. Wij maken ons grote zorgen over wat onder de vlag van ‘beperkte uitwisseling’ verschoven wordt”, zegt hij. Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) wijst hem er echter op dat de genoemde punten deel uitmaken van de eerder vastgestelde kaders die niet meer ter discussie komen te staan.

Leefbaar 3B, ChristenUnie, VVD en Wij Lansingerland dienden een amendement in om ook de motie N209 in relatie met de Masterplannen Lange Vaart en Merenweg centraal te stellen in het participatieproces in de aanloop naar de startnotitie omgevingsplan. Op voorhand participatie over dit onderwerp uitsluiten is niet de bedoeling vinden de fracties. Het is wel goed om tijdens het participatieproces vanuit de gemeente op dit punt de verwachtingen te temperen en aan te geven dat de N209 integraal in een ander traject zit. De genoemde fracties willen voorkomen dat een gespreksleider moet aangeven dat er niet over gesproken mag worden, zodra het woord N209 valt. De N209 kan namelijk niet los gezien worden van alle verkeerskundige oplossingen in de te ontsluiten wijken. Het amendement werd unaniem aangenomen. Ook een ander amendement van de PvdA, VVD, Wij Lansingerland, Leefbaar 3B en GroenLinks werd zonder tegenstem aangenomen. Het gaat hierbij om het bijhouden van een logboek over participatie. Een veel gehoorde klacht bij (bewoners)participatie is dat bewoners aangeven gedurende het hele proces punten aandragen, maar hier weinig of niets van terugzien in het uiteindelijke voorstel of product (plan/nota e.d.) Volgens de fracties is het daarom verstandig om gedurende het participatieproces op transparante wijze aan te geven wat de gemeente met ingebrachte punten doet of voornemens is te doen. Op deze wijze kunnen participanten voor de afronding van het proces nog verduidelijkende vragen stellen en wordt vertrouwen in en betrokkenheid bij het proces vergroot.

Er is nog een weg te gaan voordat er gestart kan worden met de bouw van de huizen op de Lange Vaart en de Merenweg. De planning is dat in oktober het participatieplan kan worden vastgesteld en in het tweede kwartaal van 2023 de startnotitie omgevingsplan wordt opgesteld. De bouw zal in 2024 worden gestart.

“Er komen maximaal 900 woningen, waarvan 200 aan de Lange Vaart en maximaal 700
aan de Merenweg.”

Locatie Merenweg Bleiswijk, genomen vanaf de Götzenhainsingel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 9 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 10 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 12 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant