Als het aan VDD-raadslid Ed van Santen en CDA-raadslid Job Halkes ligt komt er een overgangsjaar voor de invoering van Diftar, waarbij inwoners niet meteen 1,71 euro hoeven te betalen als ze een zak in deze ondergrondse vuilcontainer storten.
Als het aan VDD-raadslid Ed van Santen en CDA-raadslid Job Halkes ligt komt er een overgangsjaar voor de invoering van Diftar, waarbij inwoners niet meteen 1,71 euro hoeven te betalen als ze een zak in deze ondergrondse vuilcontainer storten.

CDA en VVD: “Nu geen Diftar”

Algemeen

Lansingerland - Het CDA en de VVD in Lansingerland willen de invoering van het afvalsysteem Diftar uitstellen door het komende jaar de variabele tarieven niet in rekening te breng, maar alleen een vast deel. 

Volgens de twee partijen zijn de inwoners onvoldoende geïnformeerd en is het met de hoog oplopende inflatie en energiekosten niet het moment om een onzeker systeem te introduceren waardoor niemand een idee heeft hoe hoog de eindafrekening gaat worden. Bovendien zijn er nog delen in de gemeente waar inwoners geen pasje hebben of voldoende bakken.

“Als CDA Lansingerland zijn en blijven wij voorstander van omgekeerd inzamelen en tegen Diftar, maar daar is helaas geen meerderheid voor”, aldus CDA-raadslid Job Halkes. “Met dit voorstel krijgen inwoners in ieder geval de tijd om de gevolgen van Diftar te kunnen overzien en krijgt de gemeente de kans om betere informatie te verstrekken en de kinderziektes eruit te halen.” VVD-raadslid Ed van Santen Van Santen sluit zich daar bij aan. “Wij zijn voor een eerlijk systeem, maar dat is dit Diftar-voorstel niet. Een overgangsjaar kan helpen om dat wel voor elkaar te krijgen. Nu gaat het te snel wat ons betreft. Het liefst willen we zo snel mogelijk naar nascheiding.”

Bovendien is er nog geen oplossing voor bijvoorbeeld gezinnen die in de luiers zitten of andere bijzondere voorvallen, ondanks een oproep van meerdere partijen in de gemeenteraad daartoe. Halkes: “Wethouder Michiel Muis verwijst dan naar wasbare luiers, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Deze gezinnen betalen zich straks blauw om van de luiers af te komen.” Daarnaast is het zo dat de wethouder niet kan garanderen dat wie goed scheidt ook volgend jaar minder betaalt. Van Santen: “Als iedereen goed zijn best doet, dan gaat volgend jaar het tarief omhoog. Dat is het eerlijke verhaal, maar dat wordt nergens uitgelegd.”

Daarnaast zijn er nog veel onzekerheden. “Sommige appartementen en buurten hebben nog geen pasje of voldoende bakken. Bovendien, als je naar een kleinere bak wil moet je betalen. Dat zou gratis moeten zijn en dat kan mooi worden gerealiseerd in zo’n jaar.” Volgens Halkes biedt een overgangsjaar ruimte om inwoners beter te informeren. “Je kunt mensen bijvoorbeeld aan het denken zetten door ze tussentijds een overzicht te sturen met de kosten als Diftar zou zijn ingevoerd. Dan geef je inwoners inzicht in het systeem. Al is mijn overtuiging dat veel inwoners scheiden omdat ze dat zelf graag willen voor een betere wereld.”

De twee zijn het er over eens dat invoering op 1 januari te snel is, gezien de eerder genoemde problemen die de raadsleden constateren. “Wij hopen dat ook andere partijen in de raad tot inkeer komen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 14 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 15 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 16 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant