De energiecoöperatie zoekt daken met grote oppervlakten.
De energiecoöperatie zoekt daken met grote oppervlakten.

Nieuw Lansinger Stroom zoekt grote daken

Algemeen 120 keer gelezen

Lansingerland - Energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom zoekt bedrijfspanden met grote daken voor het plaatsen van zonnepanelen. De eigenaren van die panden maken dan aanspraak op verschillende financiële voordelen. Bovendien zetten ze zich daarmee in voor de energietransitie in Lansingerland. Ondernemers met beschikbare daken kunnen zich tot half maart melden.

Nieuwe Lansinger Stroom werkt aan een lokale, toekomstbestendige energievoorziening. Daarmee wil de energiecoöperatie bijdragen aan de verduurzaming van de woon- en leefomgeving in Lansingerland. Zo werden op het dak van paprikakwekerij Personal Vision in Bleiswijk bijna 1.000 zonnepanelen geplaatst. De panelen zijn gefinancierd door inwoners uit Lansingerland, die profiteren van een jaarlijks rendement. De komende jaren wil Nieuwe Lansinger Stroom nog meer zonnepanelen plaatsen in Lansingerland. De panelen zullen via crowdfunding worden gefinancierd door inwoners uit Lansingerland. Daarvoor zoekt de energiecoöperatie daken van bedrijfspanden.
De eigenaren van die panden krijgen daarvoor een aantal financiële voordelen. Wegens het succes van het zonnedak bij Personal Vision wil Nieuwe Lansinger Stroom de komende jaren meer zonnedaken realiseren. Menno van der Woude, voorzitter van Nieuwe Lansinger Stroom: “Maar het gaat niet alleen om geld: met een zonnedak werkt een ondernemer samen met inwoners van Lansingerland aan een duurzamere wereld. Een zonnedak is dus een mooi voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.” De energiecoöperatie zoekt daken met een oppervlakte tussen 250 m2 (bij een schuin dak) of 350 m2 (bij een plat dak) en 2300 m2 (schuin dak) of 2.900 m2 (plat dak). De eigenaar ontvangt een vergoeding van 2 euro per paneel, per jaar (eenmalig afgekocht of jaarlijks terugkerend) en een eenmalige provinciale subsidie (vanaf 2500 euro per aansluiting). Daarnaast zal een eventuele aanpassing (zoals het versterken van de constructie) aan het dak worden betaald worden tot een maximum van 100.000 euro. Na vijftien jaar worden de zonnepanelen eigendom van de ondernemer. De eigenaar van het dak heeft geen omkijken naar het plaatsen of onderhoud van de zonnepanelen. Nieuwe Lansinger Stroom kan nieuwe zonnedaken vanaf 1 april aanmelden voor de subsidieregeling. Daarom vraagt de energiecoöperatie geïnteresseerde ondernemers zich vóór die datum te melden via lansingerzon@nieuwelansingerstroom.nl. De energiecoöperatie doet dan een eerste scan of het dak inderdaad geschikt is. Daarna zal het dak worden aangemeld voor de provinciale en landelijke subsidieregelingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant