Valkenier Ben de Keijzer weet werkelijk alles van roofvogels.
Valkenier Ben de Keijzer weet werkelijk alles van roofvogels.
VIDEO

Roofvogel laten wegvliegen bij ondergaande zon

Algemeen

Berkel en Rodenrijs - Een zeearend, oehoe of slechtvalk: de een blijft er het liefst zo ver mogelijk uit de buurt, voor de ander kan het niet dichtbij genoeg komen. En die laatste groep heeft geluk, want de roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs houdt de komende tijd diverse workshops. Valkenier Ben de Keijzer en zijn team leren de deelnemers alles over de dieren en laten hen zelf met de roofvogels vliegen.

De roofvogelboerderij van valkenier Ben de Keijzer organiseert het hele jaar door workshops. Speciaal voor de zomermaanden is de Lazy Summer Afternoon Workshop bedacht. “Het is natuurlijk al leuk om de vogels alleen te zien, maar het is ook heel leuk om erover te leren. Wat zijn hun kenmerken en hoe jagen ze?”, zegt De Keijzer. “En wist je dat veel spreekwoorden en gezegden uit de valkerij komen? Iemand een loer draaien bijvoorbeeld. Dit soort weetjes krijgen deelnemers van onze workshops allemaal te horen en te zien.” 

‘Net een klein kind’
Het absolute hoogtepunt van de workshop is natuurlijk het moment waarop deelnemers zelf de vogels gaan laten vliegen en opvangen bij ondergaande zon. De deelnemers glunderen van oor tot oor. “Ik vind het supergaaf, ik wilde dit al heel lang”, zegt een vrouw. “Ik voel me net een klein kind. In de tuin heb je pimpelmeesjes en koolmeesjes, maar dit is een andere klasse.” Een andere man die meedoet aan de workshop spreekt vooraf zijn wens uit voor een vogel die hij wel zou willen vasthouden. “Als ze een zeearend zouden hebben, zou dat geweldig zijn. Maar ik geloof dat dat er niet in zit. Maar ik vind ze allemaal erg mooi.”
Toch blijkt hij geluk te hebben, want de zeearend is ‘van stal’ gehaald. “Dan moet ik wel even een wat groter handschoentje aantrekken”, lacht hij. De eerstvolgende Lazy Summer workshop staat gepland op 9 september. Andere workshops die worden gegeven zijn bijvoorbeeld Valkerij Proeverij en Moonlight met Uilen.

Videoreportage
Mediapartner RTV Lansingerland maakte een mooie videoreportage over een roofvogelworkshopavond in Berkel en Rodenrijs. De reportage kun je hieronder bekijken.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant