Blauwe reiger heeft snoek aan snavel gespiest. (Foto: Ben Jansen)
Blauwe reiger heeft snoek aan snavel gespiest. (Foto: Ben Jansen)
NATUUR ONDER DE LOEP

Het gevaarlijke leven van snoeken

Algemeen 536 keer gelezen

Lansingerland - Snoeken zijn geduchte roofvissen: torpedovormige spierbundels met een grote bek vol scherpe tanden. Maar jonge snoeken zijn hun leven niet zeker….

Een aantal jaren geleden ontmoette ik in de buurt een kleine jongen die iets vasthield in zijn gesloten hand. Aan zijn lichaamstaal zag ik dat hij iets bijzonders in zijn vuistje gevangen hield. Toen ik vroeg wat hij gevonden had opende hij voorzichtig zijn hand. Daar zag ik een piepklein snoekje, niet veel langer dan vijf centimeter. Het visje leefde nog en hapte naar adem. Ik probeerde de jongen ervan te overtuigen dat hij het visje snel in het water moest doen, omdat vissen boven water geen adem kunnen halen. Hij keek me argwanend aan en liep weg. Onlangs kwam ik op een brug een visser tegen, die een snoek van circa twintig centimeter aan de haak had geslagen. Ik ging erheen om de snoek te bewonderen. Terwijl hij de vis vakkundig van de haak haalde vertelde hij dat er in de singel veel grotere snoeken leven. Het Nederlands record staat op 138 centimeter. Maar die grote kanjers zijn door ervaring wijs geworden en bijten niet meer zo snel in de fraaie kunstvisjes vol vervaarlijke haken waarmee vissers ze proberen te vangen. Vroeger werden levende visjes aan de haak gedaan om snoeken te vangen, maar dat is tegenwoordig verboden.

Snoeken liggen doorgaans doodstil op de loer tot er een prooi voldoende dichtbij komt om te grijpen. Dan schieten ze erop af als een pijl uit de boog. Het zijn zichtjagers, die hun ogen gebruiken om prooien op te sporen. In erg troebel water kunnen ze minder goed jagen. Op de website van RAVON lees ik dat de snoek tot de algemeenste vissoorten van Nederland wordt gerekend, maar dat wil niet zeggen dat ik ze vaak zie. Een muskusrattenvanger vertelde mij eens dat snoeken flinke afstanden kunnen zwemmen. Daar moeten ze rekening mee houden bij het plaatsen van muskusrattenvallen, opdat er geen snoeken in belanden als ongewenste bijvangst. Snoeken verplaatsen zich voornamelijk voorafgaand aan de paaitijd, dus als ze zich willen voortplanten. Ze zoeken dan naar geschikte paaiplaatsen: ondiepe begroeide oevers of ondergelopen weilanden. De paaitijd loopt van februari tot mei.

In januari krijg ik onverwacht een foto toegestuurd van Ben Jansen, waarop een blauwe reiger is te zien die een snoek heeft gespiest. Ben zag het gebeuren aan de Noordkade in buurgemeente Pijnacker. De vis werd niet ter plekke opgeslokt, de reiger vloog ermee weg. De snoek was naar schatting veertig centimeter lang.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant