Het handbalveld bij TOGB ligt er op het moment maar mistroostig bij.
Het handbalveld bij TOGB ligt er op het moment maar mistroostig bij.

Handballers TOGB volharden tijdens corona time-out

Algemeen 108 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – Net als bij vele andere sportverenigingen houdt ook de handbalafdeling van TOGB nauwlettend in de gaten wat er wel en niet mag zodra er nieuwe coronamaatregelen bekend worden. “We kijken vooral naar wat wél kan”, zegt hoofdtrainer René Van Mulken. Met 42 jaar ervaring in de handbalwereld is hij normaal gesproken niet snel uit het veld geslagen. “Maar deze crisis, waar we met zijn allen in terecht gekomen zijn, is natuurlijk geen gewone tegenslag.”

Met het zetten van zijn handtekening in juni 2020 om voor een jaar bij te tekenen, voorzag René Van Mulken niet welke trucs hij allemaal uit de kast zou moeten halen om er een mooi seizoen van te maken. Eén ding was wel zeker: de promotie naar de eerste klasse. “De handbalvereniging telt bijna tweehonderd leden en groeide in de afgelopen tien jaar van elf naar maar liefst 21 teams”, weet voorzitter Suzan Snels. “De sport is heel populair geworden mede dankzij het uitzenden van handbalwedstrijden op televisie.” Van Mulken houdt zich, naast het trainen en coachen van Dames 1, bezig met de A en B jeugd. Tot de leeftijd van zeventien jaar is er de afgelopen maanden gewoon getraind, senioren konden enige tijd nog in groepjes van vier aan de slag. Totdat de hal gesloten werd, zijn er onderlinge oefenwedstrijden georganiseerd voor alle teams tot en met zeventien jaar die het thuisfront via een livestream kon bekijken.

De trainer vraagt zich af hoe het ‘straks’ gaat als de dames van het eerste team – hopelijk - werken, trainen en spelen weer gaan combineren. Ze kunnen niet wachten tot het zover is want hun grote wens is om nóg een keer te promoveren. “We hebben keihard getraind en gespeeld, met heel veel plezier, maar op dit moment is niets zeker”, vervolgt Van Mulken. “Ik heb te maken met bezorgde speelsters”. Afgezien van de vragen: wel of niet trainen, trainen we in kleine groepjes, kunnen we douchen, moet ik mij laten testen, ga ik mij laten inenten als dat kan, enzovoorts, komt er nog veel meer op de handbalsters af. De trainer merkt op dat ook bij de andere sporten op het sportpark veel is gebeurd, zoals het ontbreken van publiek en gesloten kantines: “Dat is een grote financiële strop.” Daar kwam de afgebrande tribune van TOGB Voetbal nog bij en als klap op de vuurpijl startte vlak daarna het grootschalig testen op corona van de gehele gemeente Lansingerland. “Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de speelsters, waarvan er ook enkele in de zorg en het onderwijs werken”, aldus Van Mulken. Het is nog een grote vraag of de competitie, die eind maart al klaar zou moeten zijn, nog start. “Ikzelf hoop dat we in een halve competitie het zaalseizoen af kunnen maken. Daarover is al druk overleg gaande bij het Nederlands Handbal Verbond”, zegt de trainer die er alles aan doet om de dames fit te houden. “Overigens, dat doen zij ook zelf hoor, individueel. Met een fit-challenge via ‘Teams’ op internet en met hardlopen. Intussen puzzel ik heel wat af om de oefenstof aan te passen aan de omstandigheden. Je moet roeien met de riemen die je hebt.” Voor de jeugd is men bij TOGB Handbal aan het uitzoeken of en hoe zij met ingang van deze week buiten kunnen gaan trainen.

De rol van vrijwilligers bij deze club noemt Van Mulken ‘imponerend’. “Zoals bij het organiseren van onderlinge wedstrijden en het geven van trainingen tot het bewerkstelligen van een live stream van de wedstrijden door de technische commissie. Een groot compliment voor iedereen.” Over zijn eigen toekomst bij TOGB Handbal zegt hij: “Volgend seizoen wil ik er nog graag bij zijn. Zeker nu wij ‘de smaakmaker’ van de regio geworden zijn waardoor er een grote aantrekkingskracht op nieuwe speelsters is ontstaan.” Mede hierdoor hoopt de club komend seizoen een tweede damesteam te vormen. “Tel daarbij op dat er talenten aankomen uit de A en B jeugd waardoor we het gewoon goed voor elkaar hebben”, besluit Van Mulken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant