Afbeelding
Hannah Anthonysz
COLUMN

De Blijdorp-appel valt niet ver van de boom

Algemeen 161 keer gelezen

Diergaarde Blijdorp heeft erg te lijden onder de coronacrisis. Onlangs werd bekend dat de dierentuin afgelopen jaar 600.000 bezoekers minder heeft ontvangen en daardoor een omzet van 13 miljoen euro misloopt. Dat gaat mij aan het hart.

Nog steeds kan ik enorm balen van het per ongeluk wissen van mijn fotoreportage ‘olifanten in bad’ in de dierentuin van Boedapest, jaren geleden tijdens een stedentrip. Het was een spektakel met veel kabaal en vrolijk gespetter en ik stond er zó dichtbij. Als kind wilde ik altijd graag naar Blijdorp. Vooral voor de olifanten. Met mijn ouders kwam ik er sporadisch, maar soms mocht ik met een vriendinnetje mee. Mijn vader was er in de jaren vijftig kind aan huis. Hij pachtte voor vijfhonderd gulden een plek in de diergaarde. Met zijn camera en een kleine olifant stond hij bij de ingang om familiekiekjes te maken van bezoekers. Niemand waagde het om thuis te komen zonder zo’n ‘Groeten uit Blijdorp’-foto. Bij ons thuis doken foto’s op van mijn oudere zus, zittend op een olifant. Zo’n plaatje is van mij helaas nergens te vinden. Misschien komt daar juist mijn liefde voor Blijdorp en de dikhuiden vandaan?

Toen ik moeder werd kon ik niet wachten met het aanschaffen van een abonnement zodat ik met onze twee zoons op de gekste tijden - dan zie je de beesten op hun best - door de dierentuin kon struinen. En…..natuurlijk altijd even de olifanten begroeten.

Mijn vader, inmiddels hoogbejaard, is na wat omzwervingen weer terug bij zijn oude passie: het fotograferen. Voor de olifanten zijn nu lammetjes en broedende zwanen in de plaats gekomen. Zelf kreeg ik een aan fotografie gerelateerd beroep: radiodiagnostisch laborant. Ik leerde alles over diafragma’s, belichting en sluitertijd. Pas veel later kwam het fotograferen als hobby op mijn pad, gevolgd door het schrijven. Samen met mijn vader ging ik op zoek naar een voor mij geschikte camera. Inmiddels is die hobby aardig uit de hand gelopen en maak ik foto’s bij de verhalen die ik schrijf. Maar de olifanten in Blijdorp staan voor mij nog steeds met stip op nummer één als fotomodel.

En mijn vader? Hij gaf het Blijdorpgevoel door aan de volgende generaties, een echte ‘Blijdorpert’ dus. Ik hoop maar dat we deze traditie kunnen voorzetten. Ook na corona.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant