
Ook bij de gemeente Lansingerland maakten brandstofauto’s plaats voor elektrische voertuigen.
Extra impuls voor elektrisch rijden en opladen in Lansingerland
Lansingerland – Wie besluit om een elektrische auto aan te schaffen, komt terecht in een woud van mogelijkheden op het gebied van automerken, actieradius, laadpassen en laadpalen. Parallel aan de enorme toename van de aanschaf van elektrische voertuigen, loopt in het eerste kwartaal van 2021 in Lansingerland een aanbesteding voor een nieuwe leverancier van openbare laadpalen.
Wie geen ruimte heeft om een laadpunt bij de eigen woning te laten installeren, kan aankloppen bij de gemeente Lansingerland en een publieke laadpaal aanvragen. Deze situatie is tot op heden gebaseerd op de ‘Concessie Oplaadpunten’, die tot juli 2021 geldt en waarin Lansingerland sinds 2016 optrekt met andere gemeentes in de regio. Engie is hierbij de leverancier.
Aanbesteding
De stappen die achtereenvolgens genomen worden om een laadpaal te plaatsen zijn: De aanvraag, het bepalen en toetsen van de locatie, het nemen van een verkeersbesluit en de plaatsing. “De huidige situatie vereist voor elk laadpunt een individueel verkeersbesluit”, legt de adviseur verkeer van de gemeente Lansingerland uit. Hij laat weten dat er aan het eind van het eerste kwartaal van 2021 een ‘massa verkeersbesluit’ genomen wordt. “Daarmee wordt de plaatsingstijd voor een publieke laadpaal verkort.” In dat geval kan één besluit gelden voor meerdere laadpalen tegelijk en kun je vooraf en op basis van een prognose laadpalen plaatsen in nieuwbouwwijken en op plekken waar de behoefte voor het laden groter is. Er vindt een aanbesteding plaats voor een partij die de palen gaat plaatsen en beheren. Meerdere externe partijen krijgen de gelegenheid om mee te dingen naar de opdracht. Dit gebeurt samen met andere gemeentes waarbij Rotterdam de kar trekt. In maart 2021 wordt bekendgemaakt welke partij de opdracht gaat uitvoeren. Stedin onderhoudt het elektriciteitsnetwerk en toetst of er voldoende elektriciteit wordt opgewekt. Op 9 december van het afgelopen jaar werd de gemeenteraad tijdens de presentatie ’Beeldvorming Laadpalen’ geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden en opladen in de toekomst. De bedoeling is om in de pas te blijven lopen met de laadinfrastructuur nu de behoefte aan elektrisch rijden snel toeneemt. De gemeente Lansingerland streeft naar een zo goed mogelijk dekkend netwerk van laadpunten, waarbij de spreiding afhankelijk is van de vraag en prognoses. Dat betekent dat er goed gecommuniceerd moet worden met ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden. De gemeente wil het elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk maken en het een ‘boost’ geven. Deze extra impuls in de vorm van het plaatsen van laadpalen is één van de taken die worden uitgevoerd in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, deze hangt onder het klimaatakkoord.
Laadpaalkleven
De parkeerdruk gaat als zodanig niet omhoog wanneer een elektrisch voertuig in de plaats komt voor een brandstofauto. Het blijkt mogelijk te zijn om in kaart te brengen bij welke laadpunten vaak wordt geladen en of dat verschillende voertuigen betreft. Volgens de verkeersdeskundige is de laadbehoefte tot en met 2025 in kaart gebracht maar blijft het nog wel lastig om inzicht te krijgen in de tijd dat een voertuig bij een laadpunt blijft staan nadat deze volledig is opgeladen, het zogenaamde ‘laadpaalkleven’. Als iemand de auto na het laden - dat gemiddeld vier tot acht uur duurt - niet weghaalt, krijgt een ander geen gelegenheid om op dat punt te laden. De adviseur verkeer adviseert in zo’n situatie om te proberen in contact te komen met de eigenaar van de elektrische auto, simpelweg door een briefje onder de ruit te leggen. Er is echter geen juridische grondslag om hiertegen stappen te ondernemen. Als hierdoor desondanks niet de ruimte voor het laden beschikbaar komt, en ook het afgekruiste parkeervak naast het laadpunt structureel gebruikt wordt voor parkeren, kan men een aanvraag doen om een tweede vak af te laten kruisen.
De aanvraag van een laadpaal verloopt in alle gemeenten via de website laadpaalnodig.nl.
