Afbeelding

Drinkwaterzuivering houdt microplastics tegen

Algemeen 80 keer gelezen

Microplastics zitten in het milieu en in oppervlaktewater, maar de vele zuiveringsstappen zorgen ervoor dat er bijna geen uit de kraan komen. In elk geval geen die je kunt tellen met een microscoop. Dit blijkt uit onderzoek dat Waternet en Dunea hebben laten uitvoeren bij hun bronnen en aan kranen bij mensen thuis.

Microplastics komen in water doordat er plastic achterblijft in de natuur. De grootte kan variëren tussen de 1 µm (micrometer) en 5 millimeter. Dunea en Waternet hebben onderzoek laten doen naar microplastics van 50 µm - kleiner dan een zandkorrel - tot 5 millimeter. Bij een gemiddeld verbruik van 119 liter per dag, komen er ongeveer twee stukjes microplastics uit de kraan ter grootte van één twintigste millimeter. 


Geen standaard, wel meten
Het onderzoek werd uitgevoerd door Het Waterlaboratorium en is een van de eerste onderzoeken naar microplastics in drinkwater. Daarvoor zijn watermonsters genomen uit rivieren, die bron zijn voor de productie van drinkwater, en bij mensen thuis aan de kraan. Deze monsters zijn gefilterd en daarna is onder de microscoop geteld hoeveel stukjes microplastic achterbleven. Leon Kors, teamleider Waterkwaliteit bij Waternet: “Er bestaat nog geen standaard meetmethodiek voor het meten van microplastics in water. Dunea en Waternet vinden dat vooral reden om wel onderzoek te laten doen. Nu draagt het ook bij aan de ontwikkeling van een standaard meetmethodiek.”

Waternet en Dunea zijn blij met dit resultaat. Karin Lekkerkerker, consultant waterkwaliteit bij Dunea: “Het onderzoek laat zien dat de drinkwaterzuiveringen van beide bedrijven ook microplastics tegenhouden. Eerder onderzoek heeft de kracht van meerdere zuiveringsstappen al aangetoond en die is wederom bewezen.” Goed nieuws voor het drinkwater dus, maar nog niet voor de bronnen voor drinkwater. Ook daar maken Dunea en Waternet zich hard voor. Lekkerkerker: “Schoon water kan alleen uit een schone leefomgeving komen. Daarom pleiten wij voor een integrale aanpak van uitstoot. Vervuiling voorkomen is altijd beter, zowel voor drinkwater als voor het milieu.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant