De gevisualiseerde huisvestingslocatie op de hoek van de Laan van Mathenesse en de Violierenweg in Bleiswijk.
De gevisualiseerde huisvestingslocatie op de hoek van de Laan van Mathenesse en de Violierenweg in Bleiswijk.

Initiatief voor hoogwaardige huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Bleiswijk - Op de hoek van de Laan van Mathenesse en de Violierenweg in Bleiswijk wil KaFra Housing een huisvestingslocatie realiseren voor arbeidsmigranten die in de gemeente Lansingerland werkzaam zijn. Het project bestaat uit drie kleinschalige ‘KaFra Towers’ van elk vier verdiepingen, waar mensen worden gehuisvest in 4-persoons appartementen en 2-persoons studio’s. KaFra Housing heeft een concept-omgevingsvergunningsaanvraag voorbereid voor de huisvesting van 256 arbeidsmigranten verdeeld over de drie torens. De huisvesting voldoet ruimschoots aan alle normen, past in het nieuwe beleid en is coronaproof.

De gemeente Lansingerland ontwikkelt zich steeds verder tot het dynamische centrum van de glastuinbouw en de distributie in ons land. Die positie is de laatste tijd versterkt met de komst van duizenden banen door de vestiging van onder meer Albert Heijn, Jumbo, Hoogvliet en Zalando in de gemeente. Net als in de glastuinbouw werken in deze distributiecentra vele duizenden zogenaamde ‘tijdelijke’ arbeidsmigranten, die relatief kort verblijven in Nederland. Voor deze groep is goede huisvesting een uitdaging. Zij zijn het meest gebaat bij een kwalitatief hoogwaardige locatie, waarbij ook de begeleiding goed geregeld is. De gemeente Lansingerland heeft naast een beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten, sinds vorig jaar ook een toetsings- en communicatiekader om aanvragen te kunnen beoordelen. Om te zorgen dat de huisvesting veilig is en geen overlast veroorzaakt, zijn er regels opgesteld waaraan de huisvesting moet voldoen. In het toetsingskader zijn onder andere eisen gesteld aan kwaliteit en kwantiteit van de huisvesting. Ook zijn er regels vastgelegd om goed overleg met de omgeving te waarborgen. Wethouder Kathy Arends over het nieuwe lokale beleid: “Iedereen moet in onze gemeente onder goede en veilige omstandigheden kunnen wonen en werken. Dat geldt ook voor arbeidsmigranten, die een waardevolle bijdrage leveren aan onze lokale economie. Ik ben heel blij en trots dat we samen met de sector tot een set afspraken zijn gekomen om dit goed met elkaar te regelen.” KaFra Housing past de nieuwe gemeentelijke kaders direct toe en heeft omwonenden, college-, en gemeenteraadsleden uitgenodigd voor online informatiebijeenkomsten. Om extra druk op de lokale woningmarkt te voorkomen en reisafstanden te minimaliseren kiest KaFra Housing voor huisvesting aan de rand van het industrieterrein. De locatie ligt niet ver van maatschappelijke voorzieningen in de omgeving, zoals lokale winkeliers, horeca en supermarkten. Op de locatie zelf wordt ook geïnvesteerd in fitness en ontspanningsmogelijkheden.

De KaFra Towers worden op basis van een tijdelijke omgevingsvergunning gebouwd en bestaan uit appartementen met elk vier éénpersoonsslaapkamers, en tweepersoons studio’s voor stelletjes. KaFra Housing heeft op diverse plaatsen in ons land al succesvol huisvestingslocaties gerealiseerd. Stuk voor stuk zijn de accommodaties ‘corona-proof’, duurzaam, en veel ruimer dan de landelijke normen van de Stichting Normering Flexwonen. De sleutelwoorden zijn: nette huisvesting, minimale woon-werkafstanden, verlichting druk op de lokale woningmarkt, goed contact met de omgeving en 24/7 service en beheer. Op de locaties is dag en nacht een medewerker aanwezig voor service en beheer. KaFra Housing noemt dat ‘welfare officers’, want het gaat om het welzijn van de bewoners én van de omwonenden.

In ons land worden naar schatting 40.000 reguliere woonhuizen gebruikt voor het huisvesten van tijdelijke arbeidsmigranten, terwijl er grote lokale huisvestingstekorten zijn. KaFra Housing realiseert en beheert grootschalige huisvestingslocaties die geschikt zijn voor tijdelijke arbeidsmigranten. Daarbij staan vooral de begeleiding van de bewoners en het contact met de omgeving centraal. KaFra Housing heeft op verschillende plaatsen in ons land inmiddels 10 accommodaties gerealiseerd voor ruim 2500 bewoners. Daarbovenop is een vijftal locaties in ontwikkeling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 1 uur geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 4 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 23 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 19 apr, 11:44
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant