Putter eet pitten uit een uitgebloeide zonnebloem (foto: Rebecca de Vriend)
Putter eet pitten uit een uitgebloeide zonnebloem (foto: Rebecca de Vriend)
NATUUR ONDER DE LOEP

Putters in de zonnebloemen

Algemeen 75 keer gelezen

Lansingerland - Putters zijn kleurrijke vogels die tot de vinkenfamilie behoren. Ze lusten graag zaden van distels en worden ook wel distelvinken genoemd. Zaden van andere soorten uit de composietenfamilie, zoals zonnebloemen, staan eveneens op hun menu.

Eind november ontvang ik enkele foto’s van een putter met voedselresten aan de snavel op een uitgebloeide zonnebloem. De foto’s zijn gemaakt door Rebecca de Vriend. Over haar waarnemingen schrijft ze: “Regelmatig heb ik de putters op de uitgebloeide zonnebloemen gezien. Soms met vier tegelijk. Aan het verenkleed kon je zien dat er ook minimaal één jong van dit jaar tussen zat. Die was namelijk nog niet op kleur. Nu zijn bijna alle zaden opgegeten, dus is het ook minder druk met vogels. Deze week heb ik nog een putter gezien op de zonnebloemen die er nog staan.” Rebecca: “Wij hebben al een aantal jaren zonnebloemen in de voortuin staan. Eigenlijk wilde ik dit jaar iets anders ervoor in de plaats. Ik vind het leuk om een eetbare, leefbare en diervriendelijke tuin te creëren. Uiteindelijk moet elke plant die erin staat een functie hebben. De zonnebloemen hadden nog geen functie. Nooit heb ik er tot dit jaar een vogel in gezien, omdat ik ze weg haalde als ze uitgebloeid waren. Dat ziet er toch netter uit natuurlijk. Maar omdat er dit jaar halsbandparkieten in zaten toen de eerste zonnebloemen waren uitgebloeid, heb ik ze laten staan. Sinds een paar weken zien wij dus ook regelmatig de putters. Die hadden wij hier nooit eerder gezien. Dus toch maar weer zonnebloemen aankomend jaar en deze laten staan als ze uitgebloeid zijn tot ze leeggegeten zijn.”

Zo zie je maar weer hoe waardevol het is om uitgebloeide planten niet meteen te verwijderen, maar om ze de kans te geven zaden te produceren. Dat is niet alleen gunstig voor het voortbestaan van planten, maar ook voor zaadeters. Putters zoeken graag voedsel in rommelige kruidenrijke hoekjes, maar in de wintermaanden bezoeken ze ook wel voedersilo’s in tuinen. Daar zitten vaak zonnebloempitten in. De snavels van putters zijn lang, dun en puntig als een pincet. Daarmee kunnen ze zaden uit bloemhoofdjes peuteren waar andere vogels niet bij kunnen. Andere soorten uit de vinkenfamilie, zoals groenling of vink, zijn eveneens zaadeters. Ze hebben allemaal hun eigen specialisatie in de zaden die ze eten. Daar zijn hun snavels op aangepast. Zo kunnen meerdere soorten samenleven in een gebied en een breed spectrum van beschikbare zaden benutten van allerlei verschillende plantensoorten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant