Afbeelding

Afvalbrenstation verhuist naar Leeuwenhoekweg

Algemeen 373 keer gelezen

Bergschenhoek – Lansingerland krijgt een vernieuwd afvalbrengstation. De raad besloot afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering dat het afvalbrengstation voor 3,5 miljoen euro zal worden gerealiseerd op het bedrijventerrein aan de Leeuwenhoekweg. Niet iedereen is even blij met deze ontwikkeling. Ondernemers en omwonenden geven aan niet eerder in het proces te zijn betrokken. Ondernemer Jurriaan van de Bos uit tijdens de raadsvergadering zijn zorgen om het feit dat zijn pand in waarde zal dalen, omdat er een afvalbrengstation tegenover komt te staan. Kees-Willem Markus (CU) wenst de wethouder veel succes met ‘het gladstrijken van de plooien’. 

In eerste instantie zou de raad de afgelopen week ook de gebiedsvisie Bosland vaststellen. Een beslissing die ook het lot van de woonwagenbewoners op Bosland zou bepalen. Echter vinden de raadsleden het niet verantwoord om daar momenteel een gedegen beslissing over te nemen, omdat de omwonenden en betrokkenen niet mee zijn genomen in het participatieproces. Het opstellen en uiteindelijk vaststellen van een gebiedsvisie kan pas als hierover afstemming heeft plaatsgevonden met de woonwagenbewoners en overige betrokkenen in het gebied. Dit is de juiste volgorde volgens de raad. De ChristenUnie diende namens de hele raad een amendement in om alleen een beslissing te nemen over het afvalbrengstation en de beslissing over de gebiedsvisie Bosland op dit moment te schrappen. Dit amendement werd unaniem aangenomen. Om het afvalbrenstation op het bedrijventerrein te realiseren zullen kapitaallasten worden gedekt uit de afvalstofheffing. Daarnaast wordt er 4,1 miljoen euro vrij gemaakt uit de reserve kapitaallasten en toegevoegd aan de Algemene Reserve.

Jurriaan van den Bos opende vorig jaar trots een nieuw pand op het bedrijventerrein, niet wetende wat het terrein te wachten stond. Hij was dan ook verbaasd te horen dat er een ‘vuilstortplaats’, zoals hij het zelf noemt, zou komen op het bedrijventerrein. Hij is bang dat door het verplaatsen van het afvalbrengstation naar het bedrijventerrein, zijn pand in waarde zal dalen. “Niemand zal zeggen: je pand wordt aardig wat waard als je er een vuilstortplaats tegenover plaatst”, zegt Van den Bos. Volgens hem zitten er nog meer bedrijven die dezelfde zorg delen. “Ons inziens is het niet de juiste plek voor een vuilstortplaats”, zegt Van den Bos. Ook maakt hij zich zorgen over het toenemend verkeer dat hiermee gepaard zal gaan. Volgens Jan Jumelet (Wij Lansingerland) is het zeker niet de bedoeling dat wanneer je ergens in investeert je een ontwikkeling naast je krijgt, die je eigenlijk niet wilt. Jumelet voorziet dat de ontwikkelingen op de Leeuwenhoekweg de wethouder nog tijd en energie gaat, kosten om het allemaal in goede banen te leiden. Volgens wethouder Fortuyn zullen er 9 december verkennende gesprekken plaatsvinden met de bewoners van Bosland. Fortuyn heeft moeite met de benaming ‘vuilstortplaats’. Volgens hem wordt het juist een mooie locatie waar er ook zeker aandacht zal worden besteed aan de vervoersstromen. In ieder geval zal de omgeving in het vervolgtraject betrokken worden. Wethouder Fortuyn hoopt hiermee een mooi project af te ronden. Van den Bos is blij te horen dat de wethouder met de betrokkenen in gesprek zal gaan, alhoewel het voor hem wel eerder had gemogen. “Er is wel al besloten dat het afvalstation voor mijn deur zal komen”, zegt hij teleurgesteld.

Visies binnen de raad
De ChristenUnie vindt het de omgekeerde wereld dat er een visie wordt vastgesteld zonder de bewoners te betrekken, met name de woonwagenbewoners. De fractie van de ChristenUnie hoopt dat de wethouder de boodschap goed heeft begrepen en in het vervolg alleen beslissingen zal nemen, wanneer de betrokkenen zijn geraadpleegd. De Christen Unie vindt wel dat het uitplaatsen van het afvalbrengstation gevolgen zal hebben voor de omgeving van het bedrijventerrein en ziet graag dat alle betrokkenen spoedig zullen worden geïnformeerd over het vervolgtraject. Ook D66, GroenLinks, PvdA en Wij Lansingerland benoemen het gebrek aan participatie met de bewoners en betrokkenen als een gemiste kans. Selgei Gabin (GroenLinks) stelt voor om de specifieke behoeften en woonwensen van de woonwagenbewoners in kaart te brengen en hoort graag van de wethouder welke vervolgstappen er zullen worden gezet om de bewoners een hand toe te reiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant