Web met parende kaardertjes en het achterlijf van een insect. (Foto: Fred de Haas)
Web met parende kaardertjes en het achterlijf van een insect. (Foto: Fred de Haas)
NATUUR ONDER DE LOEP

Parende kaardertjes

Algemeen 181 keer gelezen

Lansingerland - Kaardende spinnen maken webben met ragfijn gekaard spinsel waar insecten aan blijven plakken. In Nederland leven meerdere soorten kaardende spinnen, waaronder het groen kaardertje.

Half oktober ontving ik een bijzondere spinnenfoto van natuurliefhebber Fred de Haas. Hij maakte de foto in de omgeving van zijn woning en beschrijft zijn waarnemingen als volgt: “Dit speciale spinnenweb bekeek ik wat beter en ik zag een spin zitten bij de ingang/uitgang. Het bleek een groen kaardertje te zijn. Bij het bekijken van de gemaakte foto’s meende ik wel meer poten te zien dan gebruikelijk. De spin en haar prooi of partner bewogen niet. Ik heb het liguster takje met het web van de struik afgehaald en meegenomen. Pas de volgende dag heb ik er met beter licht opnieuw naar gekeken. De kleinste spin was dood gegaan. De andere spin zat onder het web.” Aandachtig bekijk ik de foto die Fred heeft gestuurd. Het is een ingewikkeld beeld, met een achterlijf van een insect erbij, maar volgens mij betreft het een paring. Spinnenparingen zien er meestal ingewikkeld uit vanwege de vele poten die daarbij samenkomen. Op de foto zie je het vrouwtje van de bovenkant, terwijl het mannetje onder haar zit. Met zijn poten houdt hij zich vast aan het lijf van het vrouwtje. Deze houding komt wel vaker voor bij parende spinnen. De mannetjes hebben aan de kop tasters (palpen) met een orgaantje aan het uiteinde waarmee ze hun sperma in de geslachtsopening van het vrouwtje (epigyne) overdragen. Een paring vereist van spinnen vaak acrobatische toeren.

In mijn spinnenboeken kan ik niet vinden hoe groene kaardertjes paren. Daarom vraag ik advies aan spinnenkenner Peter Koomen. Zijn reactie: “De paring bij kaardertjes begint met het blokkeren van de gifkaken van het vrouwtje door de kaken van het mannetje, terwijl de echtelieden tegenover elkaar staan. Over hoe het dan verder gaat kan ik niet veel vinden en ik heb het zelf nooit gezien. Ik schat zo in dat de palpen van het mannetje te kort zijn om de epigyne van het vrouwtje te bereiken als hij tegenover haar blijft staan. Dus waarschijnlijk zal het mannetje op een gegeven moment wel onder het vrouwtje terecht komen. Op de foto lijkt het mannetje redelijk schrijlings onder het vrouwtje te liggen, dus ik vermoed dat hij hier al opgegeten wordt.” Als ik de foto die Fred mij stuurde nog eens bekijk heb ik de indruk dat het mannetje nog wel leeft, al zal dat niet lang meer duren. Hij heeft niet alleen zijn sperma overgedragen voor het nageslacht, maar ook de voedingstoffen uit zijn lijfje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant