Afbeelding
COLUMN

Een nieuw tijdperk gaat met horten en stoten

Algemeen

Ik staar naar buiten vanuit ons kantoor in Lansingerland. De lucht is strakblauw en het olifantsgras heeft door de felle zon een goudgele kleur. Ik verbaas me over hoe snel de wereld verandert. Precies een jaar geleden stond mijn agenda vol met fysieke afspraken en trainingen, reed ik heel Nederland door met mijn Audi Youngtimer en waren onze coaching ruimten elk moment van de dag gevuld.

En nu, een jaar later zien we protesten tegen het kabinet en gevechten met de politie. Mopperende mensen die vaker de regels aan hun laars lappen. Met duizenden naar het Vondelpark omdat een biertje op het terras niet kan. Talloze depressieve studenten die al een jaar lang thuiszitten te verkommeren achter hun scherm. Hadden we ons dit een jaar geleden allemaal kunnen voorstellen?

Mijmerend staar ik naar buiten en denk ik na over wat er wel goed is aan deze verandering. Wat heeft dit jaar mij als mens en ondernemer opgeleverd? Om te beginnen zes hele coronakilo’s, maar ook bewustwording, berusting en minder haast. Ondanks dat mijn gezonde, twintig jaar oude bedrijf pittige klappen heeft gekregen, zie ik ook een andere beweging in onze samenleving. Meer mildheid, een vrouwelijke energie die staat voor samen, elkaar helpen en ondersteunen. Hard zakendoen heeft plaats gemaakt voor verbindend zakendoen.

Zo had ik onlangs enkele goede, inhoudelijke en steunende gesprekken met de kernwethouder Bergschenhoek, die maakten dat ik mij als ondernemer gesteund voelde, ook al kon ze niets voor ons doen. Ik voelde me gehoord en gezien, ook als schuurde het af en toe als ik met al mijn passie opkwam voor de vergeten groep ondernemers in Lansingerland.

Verandering gaat niet zonder slag of stoot. Dat kost soms principes, tornt aan normen en waarden en brengt ons uit balans. Waar we voorheen in geloofden, op konden vertrouwen en bouwen is veranderd. Dat doet pijn en maakt dat we terug willen naar het oude.

De wereld ziet het er anders uit…behalve het uitzicht vanuit ons kantoor. Dat is en blijft nog steeds gelukkig heel vertrouwd hetzelfde uitzicht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant